Advertisement

Ofisin karizması olmaya hazır mısınız: Evet, karizmatik olmak öğrenilebilir

Karizma ya da yeni neslin tercih ettiği şekliyle rizz. Bazılarında doğal olarak vardır, bazılarında yoktur. Hayatta işinize yarar, özellikle iş hayatında... Haberler iyi; sonradan da öğrenilebilir. Öğrenmenin yöntemleri ve yapılabilecekler burada

Ekonomi 22 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Karizma denince akla ilk gelen güneş gözlüğü oluyor ama siz yine de ofiste böyle dolaşmak yerine yazıdaki tavsiyelere göz atın.

Karizma sahibi olmaya takıntılı olduğumuz için kimse bizi suçlayamaz. Nasıl istemez ki insan… Büyük liderlerin ortak özelliklerindendir. Sosyal ilişkileri kolaylaştırır, arkadaş edinmemize yardımcı olur, terfi kapmanızı sağlar.

Amerikan ekonomi gazetesi The Wall Street Journal’ın yaşam ve çalışma hayatı yazarı Rachel Feintzeig köşesinde karizma konusuna değinmiş. Z kuşağının tercih ettiği haliyle rizz. 2023’te Oxford Sözlük yılın kelimesi seçmişti. Rizz aslında İngilizce karizma anlamına gelen ‘charisma’nın gündelik argodaki kısaltması. Kelime bir kişinin çekici ya da karizmatik olduğunu göstermek için kullanılıyor.

Nedir peki bu karizma tam olarak? Nasıl rizz sahibi olunur? İletişim ve iş dünyası üzerine kitapları olan yazar ve gazeteci Charles Duhigg der ki “Özünde karizma öyle büyük bir gösteri değildir. Başka insanlarda bulup çıkardığımız bir durum aslında. Bağlarımızı güçlendirmek ve konuştuğumuz kişiye çekici, ilginç ya da komik olan oymuş gibi hissettirmektir.”

Duhigg’e göre iş daha derin sorular sormakta aslında ama fazla kurcalıyor gibi görünmeden. Daha anlamlı ve çok şey anlatan cevaplara teşvik eden sorular. Bir de karşındaki insanın elektriğine uyum sağlamak.

“Bir işe sahip olduğunuz beceriler sayesinde alınırsınız, ancak iletişim becerileriniz ve insanların güvenini kazanma marifetiniz basamakları çıkmanızı sağlar” diyor Duhigg.

Feintzeig köşesini yazarken öğrendiği ve şaşırdığı şey şu olmuş: Çok rahat, özgüvenli, hoş sohbet yöneticiler dahil pek çok profesyonelin aslında doğal olarak böyle olmadığı, bunun için uğraşmak zorunda kalmaları.

Bir tarım devinin CEO’su olan Dave MacLennan mesela… İlk işe girdiğinde toplantı odasındakilerin yarısının adı Dave olunca Dmac lakabıyla anılmaya başlamış. Bu lakabın verdiği gayriresmiliğin ekmeğini yemiş. Kurumsal basamakları tırmandıkça daha da ulaşılabilir ve bağ kurulabilir biri olmaya çabalamış. “Çalışanların sizi takip etmek için bir nedene ihtiyacı vardır” diyor: “Bu nedenlerden biri de sizi tanıdıklarını hissetmeleri.”

Morgan Stanley yöneticilerinden Carla Harris cazibeli hallerinizi insan seçerek dağıtmama konusunda uyarıyor. Ofisteki temizlik görevlisinden birlikte asansör beklediği adama, herkesle muhabbet ettiğini anlatıyor. Ofiste telefonunuza bakmayı bırakıp etrafınızdaki insanları fark edin tavsiyesinde bulunuyor. Her gün üç rastgele insanla sohbet edin.

İçedönükler ne yapmalı

Siz içedönükler, karizma deyince ilk akla gelenlerden değilsiniz muhtemelen. En azından sessiz, konuşmaz halleri karizmayla karıştırmayanlar için. Kendinizi kıpır kıpır bir dışa dönük olmaya zorlayamazsınız elbette. Sizin için tavsiye karizmatik iletişim üzerine kitap yazmış eğitmen Vanessa Van Edwards’tan geliyor: Kendi karizma markanızı bulun. Söz içermeyen iletişim yollarını deneyebilirsiniz. Üç kere başınızı yavaşça sallamak mesela karşınızdakini dinlediğinizi gösterir. Eski Almanya Başbakanı Merkel’in imza hareketi olan ellerinizi çan şeklini alacak şekilde parmak uçlarınızdan birleştirmek sakin ve “anda olduğunuz” mesajını verir.

Sizinle özdeşleşecek bir soru bulun. Ama öyle genel geçer, havadan sudan bir konuda değil. İlgi alanlarınızı yansıtan bir şey olsun. Edwards toplantılara başlamakta zorlanan yönetici bir danışanının “Son dönemde iyi bir kitap okudun mu” sorusunu benimsediğini anlatıyor.

En önemlisi karizma kendine güvenle başlar. İş hayatındaki gariplikleri benimsemek üzerine kitap yazan TED konuşmacısı Henna Pryor bu çekici, karizmatik insanların da söz gelimi kahvelerini dökebileceğini ya da bir kelimeyi yanlış telaffuz edebileceğini hatırlatıyor. Onların farkı şu: Çok daha hızlı tepki verebiliyorlar. Saklamaya çalışmak yerine daha çok dikkat çekip örneğin küçük bir şaka yapıp bir şey olmamış gibi devam ediyorlar.

Devamlı mükemmel bir görüntü sergilemek yalnızca yorucu değil, imkansız da. Pryor bu nedenle kusursuz gibi görünen insanların yapmacık olarak algılandığını söylüyor. En çok hayranlık duyduğumuz çalışma arkadaşlarımızın işinde iyi olanlar, ama kendiyle de dalga geçip gülebilenler olduğunu anlatıyor.

‘Ofisin karizması’ olmak için deneyebileceğiniz yöntemler bunlar. Ve unutmayın ki kendinize güvendiğiniz sürece size hiçbir şey olmaz.

İş güç başarı iyi de, küresel sağlık ve mutluluk endeksinde neredesiniz?İş güç başarı iyi de, küresel sağlık ve mutluluk endeksinde neredesiniz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.