Ortadoğu’da gerilim tırmandıkça altın ve dolar rekora doymuyor

Ortadoğu’da tırmanan gerilim küresel risk iştahını baskılarken, döviz kurları ve altın fiyatları her gün yeni bir rekora uyanıyor. Dolar kuru haftanın ikinci gününe de yeni zirve olan 28,09'dan başlarken gram altın da 1,804 lirayla rekor yeniledi. 

Ekonomi 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Ortadoğu'da tırmanan gerilim nedeniyle altın ve dolarda her gün yeni zirveler görmek artık sıradan oldu.

İsrail’in Gazze’ye kara harekatını başlatmasıyla tırmanan gerilim piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yeni haftaya rekor seviyeden başlayan dolar kuru, haftanın ikinci gününde de 28,09’la yeni zirveye ulaştı. Böyle Türk Lirası’nın dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 33,4’e ulaştı.

Gram altında yeni zirve

Savaşın yayılma riski nedeniyle “güvenli liman” altına olan talebin artmasıyla fiyatlardaki yükseliş de sürüyor. Altının ons fiyatı ABD tahvil faizlerinde yaşanan düşüşün de etkisiyle primli seyrederken, gram altın tarihi zirvesini 1,804 liraya taşıdı. Altın fiyatları, azalan jeopolitik risklere karşın, küresel ABD tahvil faizlerindeki düşüşün etkisiyle yukarı yönlü hareket ediyor. Altının ons fiyatı, dün 1,964 dolara kadar gerileyerek satıcılı bir seyir izlerken, yüzde 0,20 yükselişle 1,976 dolarda işlem gördü. Akşam saatlerinde ise güne başladığı seviyeye geri döndü.

Bu hafta da altın kazandırdı, borsa kaybettirdiBu hafta da altın kazandırdı, borsa kaybettirdi

Merkez Bankası’ndan 500 baz puanlık artış bekleniyor

Bu arada dezenflasyonda kararlı olduğu mesajını veren Merkez Bankası’nın perşembe günü kademeli faiz artışlarına 500 puanlık artışla yüzde 35’e çıkararak devam etmesi bekleniyor.

Reuters anketine katılan 20 ekonomistin tamamı yüzde 30 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 32,5 ila yüzde 35 bandında yer alıyor. Dört ekonomist politika faizinde 250 baz puan, bir ekonomist 300 baz puan, 15 ekonomist 500 baz puan artış öngörüyor.

Piyasalarda gerginlik artıyor: Dolarda 28 eşiği aşıldı, borsada kayıp yüzde 3,36Piyasalarda gerginlik artıyor: Dolarda 28 eşiği aşıldı, borsada kayıp yüzde 3,36

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.