Pakistan, IMF ile anlaşıp ‘Allah’a şükürler olsun’ diyerek duyurdu

Ödemeler dengesi krizi yaşayan ve rezervleri tükenen Pakistan, IMF'den 3 milyar dolar kredi alacağı anlaşmayı yaptı. Maliye Bakanı anlaşmayı 'Allaha şükürler olsun' tweetiyle duyurdu.

Ekonomi 1 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Başbakan Şahbaz Şerif, anlaşma sürecinde IMF Başkanı Kristina Georgieva ile de görüşmüştü.

Dünyanın iflasın eşiğindeki ülkeleri arasında yer alan Pakistan, 3 milyar dolarlık stand-by kredisi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile mevcut anlaşmanın bitişinden birkaç saat önce anlaştı. Krediler aşamalı olarak ve taahhütler yerine getirildikçe 9 aylık bir sürede serbest bırakılacak.  İngiliz haber ajansı Reuters’ın aktardığına göre, IMF ile Pakistan arasında varılan anlaşmanın, temmuz ayında IMF İcra Kurulu’nda onaylanması gerekiyor. Ödemeler dengesi krizi ile karşı karşıya olan ve döviz rezervleri tükenen Pakistan ile IMF arasında uzun süredir görüşmeler sürüyordu.

Hindistan ve Pakistan'da Biparjoy paniği: 100 bin kişi tahliye edildiHindistan ve Pakistan’da Biparjoy paniği: 100 bin kişi tahliye edildi

Maliye Bakanı duyurdu

Ülkesi adına IMF ile görüşmeleri yürüten Pakistan Maliye Bakanı İshak Dar, IMF anlaşmasını ‘Allaha şükürler olsun (Elhamdülillah)’ dediği tweet mesajıyla duyurdu.

 

IMF, anlaşma için Pakistan’dan enerji sektöründeki ve ihracattaki sübvansiyonların kaldırılmasını, enerji ve akaryakıt fiyatlarının artırılması, politika faizinin yüzde 22’ye yükseltilmesini ve döviz kurlarının serbest bırakılmasını talep ediyordu. Pakistan anlaşmanın imzası için tüm bu şartları kabul etmekle birlikte ülkenin önde gelen bankacıları anlaşmanın şartlarının beklenenden iyi olduğunu söylediler.

Uzmanlar IMF anlaşmasının Suudi Arabistan ve bugüne kadar 3 milyar dolarlık destek yapan Birleşik Arap Emirlikleri’nden de yeni kaynakların gelmesinin önünü açacağını söylüyorlar. IMF ayrıca, anlaşma öncesi 1,4 milyar dolarlık vergi artışı talep etmiş ve Pakistan hükümeti de bu doğrultuda vergi artışına gitmişti.

Pakistan Başbakanı İstanbul’da; Erdoğan: Ticarette hedefimiz 5 milyar dolarPakistan Başbakanı İstanbul’da; Erdoğan: Ticarette hedefimiz 5 milyar dolar

Gelişmeyi attığı tweet mesajıyla duyuran Başbakan Şahbaz Şerif ‘Allah şükürler olsun (elhamdülillah) anlaşma inşallah Pakistan’ın döviz rezervlerini artıracak, ekonomik istikrara kavuşmasını sağlayacak’ dedi.

Mayısta tüketici enflasyonunun yüzde 38 ile tüm zamanların zirvesini gördüğü Pakistan’da, IMF’ye verilen sözlerin yerine getirilmesinin zor olacağı belirtiliyor. Anlaşma sonrasında Pakistan’ın döviz cinsi tahvillerinin değeri arttı.

IMF ile 2019’da da 6,5 milyar dolarlık bir kredi anlaşması imzalayan Pakistan, bu kredinin kalan 2,5 milyar dolarlık diliminin serbest bırakılmasını bekliyordu. Yeni anlaşma, 2019’daki anlaşmanın şartları temel alınarak imzalandı.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.