Patronlar Z kuşağından memnun değil: Her 10 patrondan 6’sı yeni mezunlardan bazılarını kısa sürede işten atmış

ABD'de her altı patrondan biri yeni işe alınan gençlerle ilgili bir dizi sorun yaşadıktan sonra yeni üniversite mezunlarını tekrar işe almakta tereddüt ettiklerini söylüyor. Patronlar yeni mezunların iş dünyasına hazırlıksız geldiğini söylüyor.

Ekonomi 29 Eylül 2024
ABD'de her altı patrondan biri yeni işe alınan gençlerle ilgili bir dizi sorun yaşadıktan sonra, yeni  üniversite mezunlarını tekrar işe almakta tereddüt ettiklerini söylüyor.

ABD’de Covid-19 pandemisi sonrasındaki iki yıl üniversitelerden yeni mezun olmuş Z kuşağı üyeleriyle çalışmanın zorluğundan sürekli yakınan patronlar artık “laf çok, iş yok” şeklinde özetlenebilecek istihdam politikalarını bir kenara bırakmaya başladılar. Fortune’un haberine göre bu gençlerden yeterli olmadıklarını düşündüklerini işe aldıktan sadece birkaç ay sonra hızla kapının önüne koyuyorlar.

Yeni bir rapora göre her 10 işverenden altısı bu yılın başlarında üniversiteden yeni mezun olmuş Z kuşağı (1990’ların sonlarında veya 21. yüzyılın başlarında doğan, çok genç yaşlardan itibaren dijital teknoloji, internet ve sosyal medya kullanımına aşina olarak algılanan nesil) çalışanlarından bazılarını işten çıkardıklarını söylüyor. Genç profesyonellerin iş dünyasının geleceğine yön vermelerine yardımcı olma amaçlı intelligent.com adlı platformun ABD iş dünyasından bin liderle yaptığı anket 2024 mezunlarının yetersizliklerinin gelecekteki mezunların istihdam şanslarını da  etkileyeceğini ortaya koydu.

Her altı patrondan biri yeni işe alınan gençlerle ilgili bir dizi sorun yaşadıktan sonra yeni  üniversite mezunlarını tekrar işe almakta tereddüt ettiklerini söylüyor. Bu arada her yedi patrondan biri gelecek yıl yeni mezunları işe almaktan tamamen kaçınabileceklerini itiraf etti.

Z kuşağı mezunları ‘hazırlıksız ve profesyonellikten uzak’mış

Peki yeni mezunlar için işler nerede yanlış gidiyor?

İşverenlerin günümüzün gençleriyle ilgili en önemli şikayetleri motivasyon veya inisiyatif eksikliği. Ankete katılan liderlerin yüzde 50’si işe aldıkları yeni mezunlarla işlerin  yolunda gitmemesinin nedeni olarak bunu göstermiş. Patronlar ayrıca Z kuşağının profesyonellikten yoksunluğunu, organize olamamasını ve iletişim becerilerinin zayıflığını da işten çıkarma nedenlerinin başında gösteriyor.

Liderler yeni mezunların işe ve toplantılara sık sık geç kalmaları, ofise uygun kıyafetler giymemeleri ve çalışma alanına uygun bir dil kullanmamaları gibi somut zorluklarla mücadele ettiklerini söylüyor.

Artık insan kaynakları yöneticilerinin yarıdan fazlası yeni üniversite mezunlarının iş dünyasına hazırlıksız olduğu sonucuna varırken yüzde 20’den fazlası da iş yükünü kaldıramayacaklarını altını çiziyor.

Gerçekten de, bazı üniversiteler öğrencilerinin işgücüne katılım konusunda tamamen hazırlıksız olduğunu biliyor ve bu boşluğu doldurmak için adım da atmaya başladılar. Örneğin, Michigan Eyalet Üniversitesi öğrencilere bir görüşmede karşı tarafın sıkılmaya başladığını gösteren işaretlerin nasıl aranacağı dahil bir dizi beceri kazandıracak eğitim veriyor.  Bu arada Londra’daki bir lise öğrencileri yetişkin yaşamına hazırlamak için günde 12 saatlik bir okul günü yaratmış.

Daha cazip olmak ister misiniz? Tavır her şeydir

Üniversitelerin yeni  mezunlarını neyin daha cazip kılacağı sorulduğunda patronlar şu yanıtı verdi Olumlu bir tutum ve daha fazla inisiyatif. Intelligent’ın baş eğitim ve kariyer gelişim danışmanı Huy Nguyen Z kuşağı mezunlarına çalışmaya başlayacakları yeni işyerinde şirket kültürünü anlamak için diğer çalışanların birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu gözlemlemelerini tavsiye ediyor. Nguyen’e göre bu sayede başkalarıyla etkileşim kurmanın uygun yolunun ne olduğunu anlamak daha kolay olabilir. Nguyen “Düşünceli sorular sormak için inisiyatif alın, geri bildirim isteyin ve kişisel gelişim motivasyonunuzu göstermek için bunu uygulayın” diyor ve ekliyor: “Olumlu bir tutum sergileyerek, işi zamanında bitirerek ve acil sorumluluklarınız dışındaki projeler için bile gönüllü olarak güvenilirlik konusunda bir itibar oluşturun.”

Amazon CEO’su Andy Jassy kısa bir süre önce yirmili yaşlardaki başarınızın “utanç verici” yani çok az bir kısmının tutumunuza bağlı olduğunu ve bunun nedeninin basit olduğunu tekrarladı: Yöneticiler pozitif insanlarla çalışmayı tercih eder.

İş dünyasının bazı liderlerine göre ise üniversite gereksiz

Hatta bazı liderler genelde üniversiteyi yarıda bırakanlar ya da hiç gitmeyenler iş yerinde “yapabilirim” tavrının genç çalışanların kariyerlerini üniversite diplomasından daha fazla ilerleteceği konusunda ısrarcı oldu.  Bunlardan eğitim hayatını 15 yaşında sonlandıran Virgin’in milyarder kurucusu Richard Branson gençleri defalarca “hayat okulu” lehine üniversiteyi terk etmeye çağırdı. Kendisi de üniversiteyi bitirmeyip yarıda bırakan Meta kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg kısa süre önce ham yetenek ve kişiliğin kimlik bilgilerinden daha önemli olduğunu iddia etti.

Bu amaçla Cisco’nun İngiltere’deki en üst düzey yöneticisi David Meads 16 yaşında okulu bıraktı. Fortune’a “tutum ve yeteneğin, isminizden sonra gelen harflerden ya da kağıt üzerinde sahip olduğunuz niteliklerden daha önemli olduğunu” söyledi.

Branson bugün uzaya gidiyor, tarih yazacakBranson bugün uzaya gidiyor, tarih yazacak

Teknoloji devlerini anlatan 'Yakılacak Kitap': Musk tapınılmak ister, Zuckerberg boyundan büyük işlere kalkışırTeknoloji devlerini anlatan ‘Yakılacak Kitap’: Musk tapınılmak ister, Zuckerberg boyundan büyük işlere kalkışır

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.