Meta’yı verimlilik yılı planı uçurdu

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın cirosu yılın üçüncü çeyreğinde 34,1 milyar dolara, net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 164 artışla 11,6 milyar dolara çıktı.

Ekonomi 27 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Meta CEO’su Mark Zuckerberg, iyi bir çeyrek geçirdiklerini belirtti.

ABD’li teknoloji devleri Meta ve IBM keyifli günler geçiriyor. Meta, temmuz-eylül dönemine ait bilançosunu açıkladı. Şirket eylülde sona eren üçüncü çeyrekte Wall Street’in beklentilerini aşan mali veriler açıklayarak “Verimlilik Yılı” stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini gösterdi. Bu arada güçlü sonuçların, Meta’nın zorlu 2022’nin ardından maliyet azaltma planının işten çıkarmalar kısmını “büyük ölçüde tamamladığını” söylemesinin ardından geldi.

Ünlü yıldızlar yüzlerini Meta'ya sattıÜnlü yıldızlar yüzlerini Meta’ya sattı

Meta’nın üç aylık cirosu Wall Street’in 33,5 milyar dolar olan beklentisini aşarak geçen yılın aynı döneminin yüzde 23 üzerinde 34 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirket, 2022’nin aynı döneminde 27,7 milyar dolar ciro elde etmişti.

Meta’nın net karı da bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 164 artışla 11,6 milyar dolara yükseldi. Şirket, 2022’nin üçüncü çeyreğinde 4,4 milyar dolarlık net kâr açıklamıştı. Şirketin 2022’nin üçüncü çeyreğinde 1,64 dolar olan hisse başına kârı da bu yılın aynı döneminde 4,39 dolara ulaştı.

Meta çatısı altındaki Facebook’un günlük ve aylık aktif kullanıcı sayısı, bu dönem de artışını sürdürdü. Facebook’un günlük aktif kullanıcı sayısı, eylül ayı itibarıyla yıllık bazda yüzde 5 artarak 2,09 milyara yükseldi. Sosyal paylaşım sitesinin aylık aktif kullanıcı sayısı da aynı dönemde yüzde 3 artışla 3,05 milyar oldu. Çalışan sayısı “Verimlilik Planı” çerçevesinde uygulanan işten çıkarmalar nedeniyle 30 Eylül itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 24 azalarak 66 bin 185’e düştü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Meta CEO’su Mark Zuckerberg, iyi bir çeyrek geçirdiklerini belirterek, Quest 3, Ray-Ban Meta akıllı gözlükler ve yapay zeka stüdyolarının piyasaya sürülmesi ile yapay zeka ve karma gerçekliği geliştirmek için yaptıkları çalışmalardan gurur duyduklarını ifade etti.

Meta'nın ilginç hamlesi: AB'deki Facebook, Instagram abonelerine 'ücretli, reklamsız' üyelikMeta’nın ilginç hamlesi: AB’deki Facebook, Instagram abonelerine ‘ücretli, reklamsız’ üyelik

IBM de kâr etti

Temmuz-eylül dönemine ait bilançosunu açıklayan IBM’nin üçüncü çeyrekte elde ettiği gelir de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,6 artışla 14,8 milyar dolara yükseldi. IBM 2022’nin üçüncü çeyreğinde 14,1 milyar dolar gelir elde etmişti.

Şirketin net kârı da yılın üçüncü çeyreğinde, 1,7 milyar dolara çıktı. IBM geçen yılın üçüncü çeyreğinde 3,2 milyar dolar zarar açıklamıştı. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde hisse başına 3,54 dolar net zarar eden şirketin bu yılın aynı çeyreğinde hisse başına net karı 1,84 dolar oldu.

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.