Patronunuzun korkutucu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bir de teknoloji CEO’larının çalışanlarına gönderdiği e-postalara bakın

Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in 2016'da çalışanına gönderdiği bir e-posta yeniden viral oldu. Bir şeyi nasıl yapacağını 'çözmesi' gerektiğini söyleyen Zuckerberg yalnız değil. İşte teknoloji CEO'larının çalışanlarına gönderdiği sert e-postalar...

Ekonomi 2 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
  • 10Haber news
Teknoloji sektörünün kurucu ve CEO'ları, aşağılayıcı ve azarlayıcı e-postalarla çalışanlarını üzmeyi seviyor.

Kabul edin. Hepimizin bizi korkutan bir patronu olmuştur. Bu oldukça sık rastlanan bir olay ancak daha önce hiç başına gelmemiş olanlar için yine de endişe verici olabilir. Örneğin Meta’da çalışanlar, Mark Zuckerberg’in yeni yayınlanan e-postalarının son günlerde yeniden viral olması nedeniyle korkutucu patron endişesini hissediyor olabilirler.

Geçen hafta bir Kaliforniya mahkemesi tarafından yayınlanan belgelere göre, Zuckerberg 2016 yılında bir çalışanına sert dille “Bunu nasıl yapacağınızı bulmalısınız” diye yazmış. Vay canına… Ama Zuckerberg bu konuda tek değil. İşte teknoloji sektöründeki yöneticilerin çalışanlarını e-posta yoluyla ürperttiği diğer bazı durumlar:

Zuckerberg: Lütfen istifa edin

Zuckerberg’in gönderdiği bir başka e-postayla başlayalım. Zuckerberg 2010 yılında Facebook’un ürünleriyle ilgili yanlış bilgilerin basına sızmasının ardından çalışanlarına “Lütfen istifa edin” başlıklı bir e-posta gönderdi.

New York Post’un haberine göre, Zuckerberg Facebook ürünleriyle ilgili bilgilerin basına sızmasının ardından çalışanlarına “Lütfen istifa edin” konulu bir e-posta gönderdi. Ancak ne yazık ki Zuckerberg’in sızdırılmasını istemediği bu e-postanın da akıbeti rahatsız olduğu konuyla aynı oldu.

New York Post’un haberine göre Zuckerberg e-postada aynen şunları yazdı:

“Bunu kim sızdırdıysa derhal istifa etmesini istiyorum. Eğer şirket içi bilgileri sızdırmanın uygun olduğuna inanıyorsanız, ayrılmalısınız. Eğer istifa etmezseniz, zaten kim olduğunuzu neredeyse kesinlikle öğreneceğiz.”

Musk: Ya haftada 40 saat ofise gelin ya da ayrılın

Birçok yönetici COVID-19 salgınının ardından çalışanlarını ofise geri döndürmeye çalışırken, Tesla CEO’su Elon Musk da 2022’de doğrudan ofise dönüş talimatını oldukça sert bir e-postayla vermişti:

“Uzaktan çalışmak isteyen herkes haftada en az (en az demek istiyorum) 40 saat ofiste olmalı ya da Tesla’dan ayrılmalıdır. Eğer gelmezseniz, istifa ettiğinizi varsayacağız.”

Elon Musk sadece e-postada değil fiilen de çalışanlarına verdiği anlaşılması güç mesajlarla biliniyor. Musk’ın 26 Ekim 2022’de 44 milyar dolara satın aldığı Twitter’in merkezine girerken elinde lavabo taşıdığı video da olay olmuştu. Musk paylaşımında “Twitter’in ana merkezine girerken önce iyi düşün” ifadesine yer vermişti.

Bezos’tan tek soru işaretli mesaj

Amazon’un kurucusu ve icra kurulu başkanı Jeff Bezos da CEO iken ekibinden memnun olmadığını tek bir soru işaretiyle ifade ederdi. Tek bir sembolle yöneticilerin yüreğini hoplatmayı başaran Bezos, 2018’de bu taktiği üzgün müşterilerden e-posta aldığında uyguladığını şu sözlerle açıklamıştı:

“Bu e-postaların çoğunu görüyorum. Onları görüyorum ve o alandan sorumlu yöneticilere bir soru işaretiyle iletiyorum ve demek istiyorum ki: Buna bakabilir misiniz? Bu neden oluyor?”

Tim Cook da azarlıyor: Buraya ait değilsiniz

2021’de sızdırılan e-postalara göre Apple CEO’su Tim Cook da çalışanlarına karşı sert bir üslup kullanıyor. The Verge’ün haberine göre Cook, şirket içi bir toplantının içeriğinin basına sızmasının ardından çalışanlarını şu e-posta ile azarladı:

“Bildiğiniz gibi, gizli bilgilerin ifşa edilmesine müsamaha göstermiyoruz. Sızdıranların az sayıda kişiden oluştuğunu biliyoruz. Gizli bilgileri sızdıran kişilerin buraya ait olmadığını da biliyoruz.”

Bob Iger çalışanlarına kapıyı gösterdi

Diğerleri kadar sert olmasa da, Disney CEO’su Bob Iger çalışanlara e-posta yoluyla acımasız haberler verdi. 2023 yılının başlarında Iger, çalışanlarına e-posta yoluyla şirketin 7.000 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu ve “önümüzdeki dört gün içinde” kendilerine kapının gösterilip gösterilmeyeceğinin bildirileceğini söyledi. İlerleyen aylarda “birkaç bin personelin daha” işten çıkarılacağını da sözlerine ekledi.

Andy Jassy: İşiniz tehlikede

Amazon CEO’su Andy Jassy ise çalışanlarına ofise dönmeleri konusunda kesin talimatlar vererek işlerinin tehlikede olduğunu bildirdi. 2023’te “Aynı fikirde olmamanın ve taahhütte bulunmanın zamanı geçti” dedi ve ekledi:

“Eğer aynı fikirde değilseniz ve söz veremiyorsanız, bunu da anlıyorum ama muhtemelen Amazon’da işinize yaramayacak çünkü haftada en az üç gün ofise geri döneceğiz ve tüm ekip arkadaşlarımızın haftada üç gün ofiste olması ve insanların bunu reddetmesi doğru değil.”

Teknoloji devlerini anlatan 'Yakılacak Kitap': Musk tapınılmak ister, Zuckerberg boyundan büyük işlere kalkışırTeknoloji devlerini anlatan ‘Yakılacak Kitap’: Musk tapınılmak ister, Zuckerberg boyundan büyük işlere kalkışır

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.