Teknoloji devlerini anlatan ‘Yakılacak Kitap’: Musk tapınılmak ister, Zuckerberg boyundan büyük işlere kalkışır

Silikon Vadisi'ni yakından izleyen saygın ve kıdemli gazeteci Kara Swisher geçen hafta yayımlanan anı kitabı 'Burn Book: A Tech Love Story'de teknoloji dünyasının kirli çamaşırlarını yazdı.

Bilim Teknoloji 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kara Swisher kitabının adını 'Kötü Kızlar (Mean Girls) filminden esinlenerek 'Burn Book' koymuş.

Internet insanları bir araya getirecekti. Bilgi demokratikleştikçe eğitim seviyesi yükselecek, şeffaflık artacaktı. Google, Facebook, Microsoft gibi teknoloji devlerinin projelerini kamuoyuna anlatırken kullandıkları klişe tabirle “Dünya daha güzel bir yer olacaktı.” Olmadı.

Son altı ayda “sosyal medyanın artık sosyal olmadığına dair” onlarca yazı yayımlandı. Algoritmalara yalnızca kullanıcı tercihleri değil gizli kapaklı anlaşmalar da yön veriyor. Konu ister ticaret ister siyaset olsun platformlar dev manipülasyon aygıtları gibi işliyor. Facebook-Cambridge Analytica veri skandalı  50 milyon Facebook kullanıcısının verisinin siyasi çıkar için kullanılmasının, halkların ülkelerine yönetici seçerken bile nasıl yönlendirilebileceklerinin en çarpıcı örneklerinden biri. Bugünlerde de insanlık yapay zekanın nereden geleceği bile belli olmayan potansiyel tehlikeleri için kaygılanıyor.

‘Yakılması gereken sevimsiz bilgiler’

Dünyayı izleyen hemen herkes buraya kadar olanları üç aşağı beş yukarı biliyor olmalı. Bilmediklerimizin en azından bir kısmı ise Kara Swisher’ın 27 Şubat’ta piyasaya çıkan ‘Burn Book: A Tech Love Story’ (Yakılacak Kitap: Bir Teknoloji Aşkı Hikayesi) kitabında.

Kara Swisher, 1990’lardan beri Silikon Vadisi de dahil teknoloji dünyasını takip ediyor. Wall Street Journal, New York Times, New York Magazine yazdığı kuruluşlardan bazıları. On with Kara Swisher adlı bir podcast hazırlıyor. Elon Musk ve Mark Zuckerberg röportaj yaptığı isimlerden yalnızca ikisi.

Swisher kitabın adını Kötü Kızlar (Mean Girls) adlı diziden esinle koymuş. ‘Burn book’ argoda “başkaları ile ilgili gizli ve sevimsiz bilgiler barındırdığı için yakılması gereken kitap” anlamına geliyor.

Yazar kitapta hem kendi anılarına hem de teknoloji dünyasının belli başlı aktörlerine yer vermiş, o aktörlerin idealist birer girişimciden ellerinde çok fazla güç bulunduran teknoloji krallarına dönüşmelerini anlatmış. Kitapta Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Elon Musk ve Google’ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page var. Zuckerberg ve Musk üzerinde  özellikle durduğu isimlerden.

The Guardian‘ın Kara Swisher’la yaptığı söyleşiye göre ‘Elon Musk kendisine hayranlık  duyulmasını isteyen biri’, Mark Zuckerberg ise ‘boyundan büyük işlere kalkışıyor’.

Elon Musk, umut veren bir girişimciyken dikkat çekme arzusuna kapılmış ve narsistik bir figüre dönüşerek Swisher’ı hayal kırıklığına uğratmış. Zuckerberg “Dünyayı daha iyi bir yer yapma” vaadiyle yola çıkıp zamanla bu vaatlerden sapmış.

Bunlar Kara Swisher’ı yalnızca kızdırmıyor aynı zamanda acı da veriyor çünkü kendi deyimiyle “Teknolojinin insanlığın kurtarıcısı olma ya da en azından topluluk oluşturma, bilgi ve eğitim konusunda insanlara faydalı olma ihtimalini gördü.” Ama bütün bunlar egolar yoldan çıkmadan ve açgözlülük baskın kültür olmadan önceydi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.