Yeni zayıflama iğnesi geliyor

Uzmanlar obeziteyle mücadelede son gelişmeleri tartıştı. Kongrede ilginç bazı araştırmalar da anlatıldı. Para ödülü vaat edilen erkeklerin daha hızlı zayıflayabildiği ortaya çıktı. Halen klinik deney aşamasındaki yeni zayıflama iğnesi ümit verdi.

Popüler 16 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Türkiye, obezitede dünyada ABD ve Suudi Arabistan’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Obezite birçok sağlık sorunu ve hastalığın başlıca nedenlerinden, üstelik erken ölüm riskini artırıyor. Bu nedenle bilim dünyası bu sorunla mücadele için yoğun mesai harcıyor. Avrupa Obezite Kongresi’nde uzmanlar elde ettikleri yeni bulguları paylaştı. İngiliz gazetesi The Guardian dün sona eren kongrede öne çıkan araştırmalara yer verdi.

Ekran karşısında yiyen çocuklar daha obez olma eğiliminde

6-10 yaş arası 735 çocukla yapılan araştırma düzenli olarak telefonda veya diğer tür ekranda bir şey izleyerek yemek yiyenlerin obez olma ihtimalinin yüzde 15 daha yüksek olduğunu gösterdi.

Araştırmayı yürüten Portekiz Minho Üniversitesi’nden Dr. Ana Duarte Mel ekran karşısında yemek yiyen çocukların yemeyi bırakması gerektiğini ya da doyduklarını anlamadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Ekran dikkatlerini dağıttığı için yemeye devam ediyorlar. Bu çocuklar için çok tehlikeli çünkü onları fazla kilolu ya da obez olmaya itiyor. Bugünlerde ailece oturup yemek yiyemeyecek kadar meşgulüz, ama ebeveyn ekran karşısında yemek yemenin büyük bir sorun olduğunu bilsin.”

Erkekler finansal teşvikle kilo verebiliyor

Bir yıl süren bir çalışma kısa mesajların ve nakit teşviklerin erkeklerin kilo vermesine yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı. Birleşik Krallık’ta Belfast, Bristol ve Glasgow’da obeziteye maruz kalmış 585 erkekten oluşan kontrol grubunun üyelerine ya finansal teşvik içeren kısa mesaj ya da hiçbir teşvik içermeyen kısa mesajlar gönderildi.

Gönderilen mesajlarda sağlıklı beslenme ipuçları ve deneyin sonunda 400 pound ödeme yapılacağı yazıyordu. Ödeme vadedilen erkeklerin vadedilmeyen erkeklere göre daha çok kilo verdiği görüldü. Para kazanacağını bilen gruptakiler toplam vücut ağırlıklarının yüzde 4.8’ini verirken işin sonunda para almayacak grupta bu oran yüzde 2.7 oldu.

Ozempic’ten daha etkili olma potansiyeline sahip yeni ilaç

Yeni bir zayıflama iğnesi piyasadaki Wegovy ve Ozempic gibi rakiplerinden daha iyi bir performans gösterebileceğine dair umut vadediyor.

Retatrutide isimli ilacın ikinci faz klinik deneylerinin sonuçlarına göre katılımcılar toplam kilolarının dörtte biri kadar zayıfladı. Haftalık olarak kullanılan iğne iştahı bastırıyor, aynı zamanda vücudun daha çok yağ yakmasına yardımcı oluyor.

338 katılımcıyla 48 haftalık bir sürede ağırlıklarının yüzde 24’ünden kurtuldu. Araştırmacılar yeni ilacın, yalnızca iştah azaltmaya yarayan piyasadaki rakiplerinden daha etkili olduğunu ifade etti. Klinik deneyleri devam eden ilacın her şey yolunda giderse 2026’da piyasada olması planlanıyor.

'Kilo verdiren iğneler obezite cerrahisi kadar etkili ama dikkatli kullanılmalı'‘Kilo verdiren iğneler obezite cerrahisi kadar etkili ama dikkatli kullanılmalı’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.