Amaç obezitenin yükünden kurtulmak: İngiltere, zayıflatan iğneyi bedava vermeye hazırlanıyor

İngiltere, dünyada günden güne popülaritesi artan zayıflatan iğneyi sigorta kapsamına almaya hazırlanıyor. Kullanan kişinin iştahını keserek zayıflamasını sağlayan Wegovy adlı iğne, pilot program kapsamında onaylanınca, bir hastanın en fazla iki yıl erişimine imkân verilecek.

Sağlık 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

İngiltere, obezite kaynaklı hastalıkları azaltmak ve sağlık sistemi üzerindeki obezite kaynaklı yükü hafifletmek için kilo verdiren bir iğneyi sosyal sigorta kapsamına almaya ve kullananlara ücretsiz vermek için  onay vermeye hazırlanıyor. 

Wegovy adlı iğneyi pilot program kapsamında sigorta kapsamına alma hazırlığındaki İngiltere, bir hastanın bu iğneye en fazla iki yıl boyunca erişiminin olmasına izin verecek.

Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin araştırmasına göre bu iğne kullananların bir yıl içinde vücut ağırlıklarının yüzde 10’unu kaybetmesine yardımcı oluyor. İğnenin bunu yaparken izlediği yöntem, kişinin iştahını bastırarak tok hissetmesini ve az yemesini sağlaması.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, bu iğneye büyük ümit bağlamış durumda ve yaratacağı değişime güvenerek şimdiden kilo verme hizmetlerine 40 milyon sterlinlik bir bütçe ayırdı bile.

Fakat bu iğne, umulduğu kadar faydalı olamayabiliyor. Zira ABD’de çok popüler olan bu tarz iğnelerle gerçekleştirilen tedaviden sonra kimi hastalar verdiği kiloları geri alıyor. İlacın en bilinen yan etkileri baş dönmesi, şişme, gaz ve mide rahatsızlıkları olarak dikkat çekiyor.

TÜİK'ten Sağlık Araştırması: 15 yaş üstü 5 kişiden 1'i obez, en büyük rahatsızlık belimizdeTÜİK’ten Sağlık Araştırması: 15 yaş üstü 5 kişiden 1’i obez, en büyük rahatsızlık belimizde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.