Bir obezite ilacı daha yola çıktı: Üretici Novo Nordisk, borsada Tesla’yı geçti

Novo Nordisk'in hisseleri yeni obezite hapı Amycretin'in ilk faz deneylerinin olumlu sonuç vermesi üzerine yüzde 8 yükselerek, 604 milyar dolarlık piyasa değeriyle Tesla'yı geçti. Böylece Danimarkalı şirket dünyanın 12. değerli şirketi oldu.

Bilim Teknoloji 8 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Piyasa değeriyle ülkesi Danimarka'nın GSYH'sini geçen Novo Nordisk'in yeni zayıflama ilacının iyi gelen test sonuçları şirketin hisselerini uçurdu.

Zayıflamak amacıyla da kullanılan diyabet ilacı Ozempic ve obezite ilacı Wegovy ile ülkesinin ekonomisini atağa kaldıran Danimarkalı ilaç şirketi Novo Nordisk, yeni obezite ilacı Amycretin’in birinci faz deneylerinin iyi sonuçlar vermesiyle değerini daha da artırdı. Hisseleri perşembe günü borsada yüzde 8 yükselerek 604 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan Novo Nordisk, böylece 569 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olan dünyanın en değerli 12. şirketi Tesla’nın tahtına oturdu.

Novo Nordisk’in hisselerinin rekor düzeyde artmasında, Amycretin hapının birinci faz denemesinde 12 hafta sonra deneklerde yüzde 13,1 kilo kaybı sağlandığını açıklayan yatırımcı raporu etkili oldu.  Perşembe günkü yükseliş Novo Nordisk’in borsada aylardır süren rallisini güçlendirirken, dünyada kilo verme ilaçlarının potansiyeli konusundaki heyecan da giderek artıyor. Şirket geçen yıl Danimarka’nın toplam gayrisafi yurtiçi hasılasından daha büyük bir değerleme ile şu anda Avrupa’nın en değerli şirketi konumunda bulunuyor.

Erken Amycretin verileri Novo Nordisk için yeni bir kilometre taşı anlamına geliyor. Çünkü yeni zayıflama ilacının halihazırda geniş çapta başarılı olan enjeksiyon bazlı Wegovy ve Ozempic ilaçlarına daha etkili ve daha az müdahaleci bir alternatif olması bekleniyor. Wegovy 12 haftalık bir denemede yüzde 6 oranında kilo kaybı sağlarken, Ozempic’in diyabet ilacı olması zayıflamadaki fonksiyonunun sorgulanmasına neden oluyor.

Testler 2026’ya kadar sürecek

Şirket perşembe günü yaptığı açıklamada, Amycretin’in ikinci faz denemesinin bu yılın ikinci yarısında başlayacağını ve sonuçların 2026’nın başlarında alınmasının beklendiğini belirtti. Tedavi daha sonra yıllar sürebilecek bir süreç olan faz üç ve faz dört denemelerine tabi tutulacak.

Yine de Novo Nordisk Geliştirme Başkanı Martin Holst Lange yaptığı açıklamada hapın “bu on yıl içinde” tüketicilere sunulabileceğini tahmin ettiğini söyledi. Lange “Asla zaman çizelgeleri için taahhütte bulunmam ama en azından bu on yıl içinde diyebilirim” dedi.

Bilim böyle bir şey: Ozempic'i üreten şirket Danimarka ekonomisini tek başına zıplattıBilim böyle bir şey: Ozempic’i üreten şirket Danimarka ekonomisini tek başına zıplattı

FT seçti: Yılın insanı Novo Nordisk'in CEO'su Lars Fruergaard JørgensenFT seçti: Yılın insanı Novo Nordisk’in CEO’su Lars Fruergaard Jørgensen

Zayıflama ilacı Ozempic etkisi Novo Nordisk'i uçurmaya devam ediyorZayıflama ilacı Ozempic etkisi Novo Nordisk’i uçurmaya devam ediyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.