Reuters’a göre Türkiye’nin kredi notu 2024’te 10 yıl sonra ilk kez artabilir
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s cuma gecesi Türkiye'nin kredi notunu açıklayacak. Ekonomistler kredi notunun bir kademe artırılmasını bekliyor. Moody's ocakta Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkarmıştı.
Hareketli bir haftayı geride bırakan piyasalar hem içeride hem de dışarıda önemli verilerin açıklanacağı bir haftaya başlıyor. Yeni haftanın şüphesiz en önemli açıklaması cuma gecesi (19 Temmuz 2024) uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den gelecek. Ekonomistler Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırmasını bekliyor. Moody’s bu yılın ocak ayındaki değerlendirmede Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çıkarmıştı.
Ekonomide geçen yılın bu döneminde ortodoks politikalara geçilmesiyle Türkiye’nin kredi artırılmaya başlanmıştı. Türkiye’nin kredi notu 12 yıl aradan sonra ilk kez bu yılın mart ayında Fitch tarafından artırılmış ve bunu da mayıs ayında Standard and Poor’s’un (S&P) yaptığı artırım izlemişti.
Fitch Ratings ise Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltirken not görünümünü de ‘pozitif’e çevirmişti. S&P ise Türkiye’nin uzun vadeli kredi notu ‘B’den ‘B+’ya yükseltmiş, kredi notu görünümü de ‘pozitif’ olarak korumuştu. Kredi derecelendirme kuruluşu not artışına ilişkin açıklamasında gelecek iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyonun düşeceğini öngörmüştü.
S&P 2023 yılı Aralık ayında Türkiye’de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle aralıkta takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirmişti.
Ancak üç kuruluşun da ‘yatırım yapılabilir’ olarak belirlediği seviyeye ulaşmak için kredi notunun daha da fazla yükselmesi gerekiyor. Türkiye’nin bu seviyeye gelmesi için Fitch’in dört, Moody’s’in altı, S&P ‘nin ise üç defa daha not artırması gerekiyor.
Bu hafta ABD’den hem enflasyon hem de işsizlikle ilgili olumlu haberlerin gelmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları yıl sonuna doğru faiz indirimlerinin başlayacağı beklentisini güçlendirirken gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) alacağı faiz kararına çevrildi.
ABD’de pazartesi günü New York Fed sanayi endeksi salı günü perakende satışlar, çarşamba Fed Bej Kitap raporu, sanayi üretimi, kapasite kullanımı, konut başlangıçları ve inşaat izinleri, perşembe günü de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi verileri açıklanacak.
Dış piyasalarda haftanın en önemi gündemini perşembe günü Türkiye saati ile 15.15’te açıklanacak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı olacak. Analistlere göre ECB’nin faiz kararının gelecek hafta piyasaların odağında bulunacak. Analistlerin önemi bölümü 0.25 puanlık bir indirim bekliyor.
Güçlü büyüme verisi açıklayan İngiltere’nin ulusal para birimi Sterlin‘in bir süre daha değer kazanacağı beklenirken İngiltere Merkez Bankası’nın ağustosta faiz indirimine gideceğine yönelik beklentiler azaldı. Pazartesi günü Euro Bölgesinde sanayi üretimi, salı günü yine Euro Bölgesinde dış ticaret dengesi, Almanya’da ZEW endeksleri, çarşamba Euro Bölgesinde ve İngiltere’de enflasyon, perşembe günü İngiltere’de işsizlik, cuma günü Almanya’da ÜFE verileri açıklanacak.