Piyasalarda Donald Trump hazırlığı

Piyasalar Donald Trump'ın ABD seçimlerini tekrar kazanacağı senaryolara hazırlık yapıyor. 2024 Kasım ayında yapılacak ABD seçimleri yaklaşırken Trump'ın yeniden seçilmesi ABD tahvil getirilerini artırabilir, doları güçlendirebilir.

Ekonomi 23 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Finansal piyasalar, Donald Trump'ın ABD seçimlerini tekrar kazandığı senaryolara hazırlık yapıyor.

Finansal piyasalar Donald Trump’lı senaryolara hazırlık yapıyor. 2016 başkanlık seçimlerindeki sürpriz zaferi finans piyasalarında şok etkisi yaratan Trump’ın ikinci bir zafer elde etmesi halinde yatırımcılar çok daha hazırlıklı görünüyor. Trump adaylığa giden yolda oldukça hızlı ilerlerken anketler 2016’daki durumdan farklı olarak Joe Biden ile Trump arasında yakın bir çekişme öngörüyor. Cumhuriyetçilerin ön seçimlerinde ise Trump’ın daha avantajlı olduğu düşünülüyor. Son olarak Florida Valisi Ron DeSantis dün itibariyle başkanlık yarışından çekilme kararı aldı. Böylece Trump’ın partideki tek rakibi ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve eski South Carolina Valisi Nikki Haley oldu.

Washington Post: Kimse 2024 ABD seçimlerini dört gözle beklemiyorWashington Post: Kimse 2024 ABD seçimlerini dört gözle beklemiyor

Dolar yükselecek

Wall Street ise şimdiden Trump’ın Beyaz Saray’a olası dönüşünün etkilerini hesaplamaya başladı. Finansçılar Trump’ın yeniden seçilmesi halinde devreye alacağı tarife ve vergi planlarının tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini öngörüyor. Ayrıca bu senaryoda doların güçleneceği ve ticaret ortaklarının para birimleri üzerinde baskı oluşabileceği tahmin ediliyor.

2016’daki dalgalanma olmaz

Citigroup Global Markets G10 FX Strateji Direktörü Daniel Tobon konu ile ilgili değerlendirmesinde piyasaların bu kez daha hazırlıklı olacağını ve 2016 benzeri bir dalgalanma beklenmediğini belirtti. Goldman Sachs’tan Dominic Wilson ve Vickie Chang de müşterilerine yazdığı bir notta hem Beyaz Saray’ın, hem de Kongre’nin kontrolünü Demokratların değil Cumhuriyetçilerin kazanmasının daha olası göründüğünü belirtti. Böyle bir gelişmenin Fed’i ekonomideki potansiyel aşırı ısınmaya karşı tetikte tutacağı, bunun özellikle uzun vadeli tahvillerde getirilerin yükselmesiyle sonuçlanabileceği öngörüldü.

Euro ve yuan ve Meksika pezosu negatif etkilenecek

Deutsche Bank stratejisti Alan Ruskin ise Trump etkisinin euro, yuan ve Meksika pezosu gibi önemli para birimleri için negatif, dolar için pozitif olduğunu belirtti. Ruskin “Yatırımcılar Trump’ın ticaret ve jeopolitik üzerindeki etkisinin farklı nedenlerden dolayı en azından başlangıçta dolar açısından olumlu olduğunun farkında” dedi.
Deutsche Bank stratejistleri Fed faiz oranlarını beklendiği kadar keskin şekilde düşürse bile seçimlerin doları bu yıl muhtemelen 2023’teki aralıklarda tutacağını söyledi. Analistler “Seçim riskleri arttıkça yıl boyunca dolara yönelik güvenli liman talebinin devam etmesi muhtemel” değerlendirmesinde bulundu.

ABD seçimlerinde Demokratlar’ın Senato’yu kontrol edeceği kesinleştiABD seçimlerinde Demokratlar’ın Senato’yu kontrol edeceği kesinleşti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.