Penta Teknoloji ilk çeyreği kârlı kapattı
Prof. Dr. Hakan Kara 'Kurla gelen ihracat fiyat rekabeti kısa sürede enflasyonla geri veriliyor. Rekabetçiliği sağlayamadığımız gibi yüksek enflasyon ve gelir dağılımında bozulma ile baş başa kalıyoruz' dedi.
İhracatçıların dünyada doların tüm para birimleri karşısında değer kaybettiği bir dönemde güçlü Türk Lirası yakınmalarına karşı bir çıkış da Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara’dan geldi. Prof. Dr. Kara TL’nin değerinin düşürülmesinin ihracata çözüm olmayacağını belirterek sosyal medya paylaşımında şu görüşlere yer verdi:
İçinden geçtiğimiz dönemde TL’nin değerinin düşürülmesi ihracata çözüm olmaz, sadece çok kısa nefes aldırır.
Çünkü enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları bozulduğu için döviz kurundan enflasyona geçiş tarihi zirvelerde seyrediyor👇
Bundan on sene önce %10’luk kur… pic.twitter.com/FedT8gvOZC— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) January 31, 2024
“Çünkü enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları bozulduğu için döviz kurundan enflasyona geçiş tarihi zirvelerde seyrediyor. Bundan on sene önce %10’luk kur artışı enflasyonu 1,5 puan artırırken son dönemde bu değerin %5’lere kadar geldiğini ve bunun oldukça hızlı gerçekleştiğini buluyoruz. 2021’de başlatılan aşırı negatif reel faiz politikası nedeniyle kurdan enflasyona geçişte neredeyse 1990’lara dönmüş durumdayız. Bu ne anlama geliyor? Enflasyon yüksek kaldığı sürece kurdaki artış hızlıca içerdeki üretim maliyetlerine yansıyor.
Kurla gelen ihracat fiyat rekabeti kısa sürede enflasyonla geri veriliyor. Rekabetçiliği sağlayamadığımız gibi yüksek enflasyon ve gelir dağılımında bozulma ile baş başa kalıyoruz. Bu sarmalı kırmak için, güven veren bir programla kurumlar arası eşgüdümü artırarak öncelikle enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını düzeltmek gerekiyor.”