Prof. Kara enflasyona karşı koruyan mevduat faizini verdi: Yüzde 63

Prof. Dr. Hakan Kara, son faiz artışı ve KKM'den çıkış stratejisiyle kafası karışan vatandaşlar için paralarını enflasyona karşı korumaları için gerekli olan yıllık TL mevduat faizini yüzde 63 olarak hesapladı. Ancak bu faizi şu anda hiçbir banka vermiyor. KKM'den dönen için faiz en fazla yüzde 50.

Ekonomi 9 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Prof. Dr. Hakan Kara, paralarını enflasyona karşı korumak isteyen vatandaşlar için olması gereken yıllık mevduat faizi oranını hesapladı.

Merkez Bankası’nın politika faizini geçen ay 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkarması ve kur korumalı mevduatın (KKM) hızını kesmek için bankalara getirdiği yeni yükümlülükler nedeniyle cazibesini yitirmesi, parasını enflasyona karşı korumak isteyen milyonlarca vatandaşın aklını karıştırdı. Parası KKM’de olanlar, hesap kapanışında bankanın kendisine teklif ettiği yıllık yüzde 50’ye varan TL mevduata mı geçsin yoksa döviz ya da hisse senedi mi alsın? KKM’de olmayan ama parasını TL mevduatta tutmak isteyenler ise yıllık en fazla yüzde 40’a çıkan faize razı mı olsun?

KKM hacmi iki haftada 60 milyar lira düştü: Ha gayret, kaldı 3.2 trilyonKKM hacmi iki haftada 60 milyar lira düştü: Ha gayret, kaldı 3.2 trilyon

İşte bu noktada akla “Şu anda TL’yi enflasyona karşı koruyacak kısa vadeli mevduat faizi nedir?” sorusu geliyor. Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara da Twitter hesabından bu sorunun yanıtını veren bir tweet paylaştı. Kara, önce “Yılın kalanında enflasyon aylık ortalama yüzde 4’ün biraz üzerinde gerçekleşebilir. Dolayısıyla tasarrufunuzun reel olarak erimemesi için aylık en az yüzde 4 faiz getirisi gerekiyor.
– Ödev: aylık yüzde 4’ün yıllık mevduat faizi eşleniğini hesaplayın” dedi ve yaklaşık bir saat sonra yanıtını kendisi verdi:

Bankalar KKM'den çıkış için ikna odaları kurduBankalar KKM’den çıkış için ikna odaları kurdu

Prof. Gürkaynak da tartışmaya girdi: KKM bir rezalettirProf. Gürkaynak da tartışmaya girdi: KKM bir rezalettir

Şimşek'e kötü haber: TL mevduat faizleri yetmedi, KKM’den çıkanların çoğu dolara gidiyorŞimşek’e kötü haber: TL mevduat faizleri yetmedi, KKM’den çıkanların çoğu dolara gidiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.