AB, Rusya’ya yeni yaptırım paketini onayladı, Türkiye’ye etkisi tartışılıyor

Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik 14'üncü yaptırım paketini açıkladı. LNG alımını kısıtlayan yeni yaptırımların Türkiye'yi de etkileyip etkilemeyeceği gündemde. Türkiye, Rusya'dan doğal gaz alımını kısıtlamak için ABD'den LNG almaya karar vermişti.

Dünya 21 Haziran 2024
Ankara'nın hali hazırda Cezayir ve Umman ile uzun vadeli LNG tedarik anlaşmaları bulunuyor.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Rusya’ya yeni bir yaptırım paketinin AB üye ülkelerinin daimi temsilcileri tarafından onaylandığını duyurdu. Konsey’in açıklamasında belirtildiğine göre bu önemli ve kapsamlı 14’üncü yaptırım paketi Rusya’nın Ukrayna’ya saldırgan tavrına cevap olarak geliştirilen yeni tedbirler içeriyor ve mevcut kısıtlamaları güçlendirip yaptırımları atlatma olasılığını azaltıyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda yeni yaptırım paketinin Rusya’nın kilit teknolojilere ve enerji gelirlerine erişimini daha da kısıtlayacağını, yurtdışındaki gölge bankacılık ağını ve gölge filosunu da etkileyeceğini belirtti.

40’tan fazla yeni kuruluş kara listeye eklenebilir

Batı medyasının aktardığına göre yaptırımlar Rusya’nın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatı için AB altyapısının kullanımını kısıtlayan önlemlerin yanı sıra, Rus petrolünü taşıyan tankerlere yönelik tedbirleri içermekte. Ayrıca AB’nin ‘kara listesine’ 40’tan fazla yeni kişi ve kuruluşun eklenmesi bekleniyor.

Almanya’nın Avrupalı şirketlerin Rusya’da faaliyet gösteren yan kuruluşlarına ilişkin kuralların sıkılaştırılmasına yönelik duruşu nedeniyle yeni paketin onay sürecinin uzadığı, ancak bu konuda çözüm bulunduğu bildiriliyor.

Dünyanın en çok yaptırımına maruz kalan ülkesi

AB, 2022 Şubat’ından bu yana Rusya’ya ve vatandaşlarına karşı 13 yaptırım paketi uygulamıştı ve şu ana kadar bin 725 kişiyi ve 420 şirketi ‘kara listeye’ almıştı. AB vatandaşlarının ve şirketlerinin bu listelerde yer alan kişilere fon sağlaması ile bu kişilere AB’ye giriş veya AB topraklarından transit geçiş yapılması yasaklanmıştı.

Rusya, Batı’nın uyguladığı eşi benzeri görülmemiş yaptırım baskısına karşı etkili bir şekilde tepki veriyor. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Batı’nın yaptırım politikasının başarısız olduğunu kabul edecek kadar cesur olmadığını ifade etmişti. Batı’da yaptırımların etkili olmadığı yönünde görüşler dile getiriliyor.

Avrupa’da özellikle Belçika, Hollanda, Fransa ve İspanya limanları, Asya pazarlarına ulaşabilmek için Rusya için önemli. Arktik sularının donduğu kış aylarında Moskova’nın bu limanlara bağımlılığı artıyor. Türkiye, Belçika ve Fransa üzerinden Rus LNG’sinin alıcıları arasında. Son yaptırımlar sebebiyle Türkiye’nin bu limanlar üzerinden Rus LNG’si satın alamayacağı da ifade ediliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ABD yaptırımlarına uyum sağlamaya yönelik adımları da bu düşünceyi kuvvetlendiriyor. Ankara, Rus doğal gazına bağımlılığını azaltmak ve kaynaklarını çeşitlendirmek için Amerikan enerji şirketi Exxon Mobil ile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımı için görüşmeler yürüttüğünü açıklamış, ardından da 2,5 milyon ton LNG alımı için sözleşme imzalanmıştı.

Putin ile karşı karşıya gelmişti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu gelişmeler üzerine St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere de değinmişti. Putin, “Bana öyle geliyor ki Türkiye’de hükümetin ekonomik bloğu son zamanlarda kredi almaya, yatırım yapmaya, Batılı finans kuruluşlarından hibe almaya ağırlık veriyor. Bu muhtemelen kötü bir şey değil ama eğer Rusya’yla ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olursa, o zaman Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olur. Bana göre böyle bir tehdit var” demişti.

Batı üç maymunu oynamayı bırakıyor: Filistin'i tanıyanlar, İsrail'e yaptırım uygulamayı düşünenlerBatı üç maymunu oynamayı bırakıyor: Filistin’i tanıyanlar, İsrail’e yaptırım uygulamayı düşünenler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.