TİM Başkanı: Fiyat tutturamamak ihracatta hızımızı kesti
Merkez Bankası'na göre mayısta Mevsimsel Etkilerden Arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre yüzde 0,4’ puanlık düşüşle yüzde 76,6; yine Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi de yüzde 1,1 puanlık düşüşle 102,4 oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan mayıs ayı imalat sanayi kapasite kullanımı ve reel kesim güven endeksi birlikte düşüyor. Mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı mayısta bir önceki aya göre 0,4 puanlık düşüşle yüzde 76,6’ya gerilerken yine mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 102,4 oldu. Merkez Bankası imalat sanayinde faaliyet gösteren 1727 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtları toplulaştırarak yaptığı değerlendirmeye göre nisan ayında da gerileyen mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) trendi mayısta da sürdürdü. Yüzde 106.1 ile nisan ayında son 9 ayın zirvesine çıkan mevsimsellikte arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı ise 0,7 puan azalarak yüzde 105,4 ‘e geriledi.
KKO mayısta bir önceki aya göre tüketim mallarında 0,6 puan artışla yüzde 73,6’ya, yatırım mallarında 0,7 puan artışla yüzde 76,6’ya yükselirken ara mallarda 0,9 puan düşüşle yüzde 76,1’e geriledi. Ara mallardaki kapasite kullanım oranındaki düşüş önümüzdeki dönemde yeni yatırımların azalacağını gösteriyor.
TCBM’den yapılan açıklamaya göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 105,4 seviyesinde gerçekleşti. Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre zayıfladığı gözlenmektedir.
Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendiği görülmektedir.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı görülmektedir. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre zayıfladığı, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlendiği gözlenmektedir.
Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ve son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak yüzde 54,6 seviyesinde gerçekleşmiştir.”