Resmi açıklama yok ama ekmeğe herkes kafasına göre zam yaptı

Halkın ana gıda maddesi ekmeğe resmi zammı açıklamaya kimse cesaret edemeyince, artan maliyetler yüzünden fırınlar ve unlu mamul üreticileri sessiz sedasız fiyat artırdı. Artık 210 gramlık ekmek 5 lira yerine 8 liraya satılıyor. Halk Ekmek de 250 gram ekmeği 3 lira yerine 5 liraya satacak.

Ekonomi 26 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Geliyor gelecek derken son yıllarda gıda maddelerine ardı ardına gelen zamlar yüzünden halkın ana gıda maddesi haline gelen ekmeğe yine sessiz sedasız zam yapıldı. Asgari ücrete temmuz ayı itibarıyla yapılan yüzde 34 zam sonrası işçilik maliyetlerinin artması ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin un fabrikalarına sübvansiyonlu buğday vermeyi kesmesi nedeniyle İstanbul Fırıncılar Odası ve İçişleri Bakanlığı resmi bir açıklama yapmadığı halde İstanbul’da ekmek fiyatına yüzde 60 zam geldi.

Artık İstanbul Fırıncılar Odası’na kayıtlı fırınlarda ve İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) bağlı unlu mamul üreticilerinde daha önce 5 liraya satılan 210 gramlık ekmek 8 liraya satın alınabiliyor. Oysa İstanbul Valiliği 8 Temmuz’da yaptığı açıklamada “İstanbul’da ekmek fiyatları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmamıştır. Halen 200 gram ekmek 5 liradan satılmaktadır” ifadelerine yer vermişti. Aralık 2022’de İTO Meclisi’nde yapılan oylamada, İstanbul’da “1 kilogram ekmek fiyatı azami 25 TL’yi geçmemek kaydıyla 200 gram ekmek için 5 TL olacak” şeklinde hazırlanan azami ekmek fiyat tarifesi kabul edilmişti.

Şu anda İTO’ya zam için gelen bir teklif bile bulunmadığı halde ekmeğe zam geldi. Ancak başta kiraya yüzde 25 zam sınırı ve market fiyatları olmak üzere halk için hayati önem taşıyan tüm konulara müdahale etmeyi alışkanlık getirerek sorunların büyümesine neden olan hükümet, bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyor.

İstanbul'da ekmeğe resmi zam yok ama ikili fiyat başladıİstanbul’da ekmeğe resmi zam yok ama ikili fiyat başladı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu zam iddialarını yalanlamıştı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 21 Temmuz’da İzmit’te düzenlediği basın toplantısında ekmeğe zam geleceğine yönelik iddiaların doğru olmadığını belirtmişti. Balcı, “Hatırlayacak olursanız 2022 Mart ayında, ekmeğin 7,5 lira olacağını, 2022 Aralık ayında da 10 lira olacağını ifade ettiler. O zaman da söylemiştik. Bugün 2023 Temmuz ayındayız. Ekmeğin 210 gramı 7,5 lira, 200 gramı 7 lira” demişti fakat ekmek fiyatları Balcı’nın söylediği fiyatların yer yer üzerinde ya da altında seyrediyor.

Konuyla ilgili olarak aradığımız İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ise bu konuda fikir belirtmeyeceğini belirterek, söz konusu zamları Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’ya sormamızı istedi.

Zamma direnen Halk Ekmek de sonunda zam yaptı

Kasım 2022’den bu yana 250 gram ekmeği 3 liradan satmaya devam eden Halk Ekmek bile dün zam yapmak zorunda kaldı. Buna göre normal ekmeğin fiyatı 5 liraya yükselirken, organik tam buğday ekmeği 25 lira, tam buğday ekmeği ise 20 liradan satılacak.

Dr. Murat Üçer anlatıyor: Nedir bu Türkiye'nin ücret-fiyat sarmalı?Dr. Murat Üçer anlatıyor: Nedir bu Türkiye’nin ücret-fiyat sarmalı?

Zam yağmuru sürüyor: Motorin ve ekmeğin de fiyatı arttıZam yağmuru sürüyor: Motorin ve ekmeğin de fiyatı arttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.