Amerikalı bankacılık devlerine göre Merkez eylül toplantısında faizi değiştirmeyecek
Merkez Bankası, 2009 yılının başından bu yana ihracat reeskont kredileri aracılığıyla ilk kez temmuzda döviz almadı. Daha önceki en düşük alım verilerin tutulmaya başlandığı 2009 yılının şubat ayında sadece 70 bin dolar olmuştu.
Yüksek faiz politikası nedeniyle Türkiye’ye büyük miktarda döviz girişi olup rezervler artınca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası temmuz ayında politika değiştirdi. Merkez Bankası toplam rezervlerinin 150,3 milyar dolara yükseldiği temmuzda verilerin yayınlanmaya başladığı 2009 yılının başından bu yana ilk kez ihracat reeskont kredileri aracılığıyla döviz alımı yapmadı. İhracatçılara kullandırılan reeskont kredilerinin geri ödemeleri döviz cinsinden yapılıyor ve vadesi geldiğinde döviz cinsinden geri ödenen krediler Merkez Bankası rezervlerine pozitif yönde katkı sağlıyor.
TCMB’nin internet sitesinde yayımlanan verilere göre haziran ayında 103 milyon dolar ihracat reeskont aracılığıyla döviz alımı yapılırken temmuz ayında bu rakam sıfır oldu. Verilere göre Mart ayından bu yana ihracat reeskont kredileri aracılığıyla aylık döviz alım tutarlarında yavaşlama ivmesi dikkat çekiyordu. Nisan ayında bu kanaldan yapılan alımlar 98 milyon dolara kadar gerilemişti. Daha önceki en düşük alım verilerin tutulmaya başlandığı 2009 yılının şubat ayında sadece 70 bin dolar olmuştu. Bu yılın ilk altı ayında alınan döviz miktarı ise 1 milyar 322 milyon dolar oldu. Bu kanaldan yapılan alımlar Merkez Bankası rezervinin yanlış faiz politikası nedeniyle eridiği 2020 ve 2021 yıllarında yoğunlaşmıştı. Temmuz 2020’de reeskont aracılığıyla döviz alımı 3,1 milyar dolarla zirveyi görmüştü.