Orban pek kurnaz: Hem AB paramızı kurtardık, hem Ukrayna’ya yardım etmiyoruz
Rusya’nın Tataristan, Dağıstan, Çeçenistan ve Başkurdistan bölgelerinde İslami bankacılığın deneme amaçlı kullanılmasına olanak sağlayan yasa yürürlüğe girdi.
İslami bankacılığa yönelik yasayla, Rusya’nın Tataristan, Dağıstan, Çeçenistan ve Başkurdistan bölgelerinde İslami bankacılık, diğer adıyla katılım bankacılığının “yasal deneme süreci” başladı. Yasaya göre, deneme süreci 1 Eylül 2025’e kadar sürecek ve Rusya Merkez Bankası, sürecin uygulandığı bölgelerin listesini genişletme yetkisine sahip olacak.
Deneme sürecine katılacak kurumlar, katılım bankacılığına yönelik işlem yaparken, faiz ücreti belirleme, tütün ve alkol ürünleri üretimi, silah, mühimmat gibi ürünlerin ticareti ve kumar ile ilgili faaliyetleri finanse etme hakkına sahip olmayacak.
Rusya’da Müslümanların toplam nüfusa oranının 10 yıl içerisinde yüzde 30’a çıkması beklenirken, İslami bankacılık da popülerlik kazanıyor. Sberbank’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı Oleg Ganeev, İslami ekosistem pazarının küresel ölçekte 7,7 trilyon dolar değerine ulaşmasını beklediklerini söylemişti.
Bu arada Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya Merkez Bankası’nın ülkedeki dövizin kontrolü konusunda artık daha liberal bir yaklaşım sergilediğini belirterek, “Şimdi durum değişti. Biz döviz akışı konusunda daha katı tedbirlerin alınmasını istiyoruz” dedi. Rusya Merkez Bankası’nın döviz kontrolü konusunda eskiden farklı bir yaklaşım sergilediğini ifade eden Siluanov, Rusya Merkez Bankası’nın döviz kontrolünün son derece katı bir savunucusu olduğunu söyledi.
Siluanov, Rusya Maliye Bakanlığı’nın ise döviz kontrolü konusunda eskiden daha özgürlükçü bir tutum sergilediğine işaret ederek, “Şimdi durum değişti. Biz döviz akışı konusunda daha katı tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Rusya Merkez Bankası ise artık daha liberal bir yaklaşım sergiliyor” diye konuştu. Rusya’daki döviz kontrolünün sertleştirilmesi konusunda istişarelerin sürdüğünü ifade eden Siluanov, “Bu konuda bir çözüm ve ortak bir yaklaşım bulacağız. Çözümü arayan, onu sonunda bulur” dedi.
Rus Rublesi’nin son dönemdeki değer kaybı nedeniyle ülkede döviz üzerindeki kontrollerin artırılması gündeme gelirken, Rusya Merkez Bankası 15 Ağustos’ta politika faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 12’ye çıkartmıştı.