İmalat sanayii yedi aydan beri güneşi göremedi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) imalat PMI endeksi toparlanan iç talebin etkisiyle ocak ayında da yükselmesine rağmen daralma eşiği olan 50’nin altında kalmaya devam etti. Böylece daralma yedinci ayına girmiş oldu.

Ekonomi 1 Şubat 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Üretim üst üste yedinci ayda da daralma kaydetti ancak daralmanın hızı yavaşladı.

İmalat sanayii satın alma yöneticileri endeksi (PMI) son dört aydan bu yana yükselmesine rağmen hala eşik değer olan 50’nin altında. Aralıkta 47, 4 olan PMI yeni yılın ilk ayında 49,2’ye yükseldi. Endekste 50’nin üstündeki değerler büyümeye işaret ederken bu eşik değerin altı daralma sinyali olarak değerlendiriliyor. Bu açıdan bakıldığında sanayide daralma yedici ayına girdi.

Sanayide alarm zilleri: İmalat PMI yılın en düşük seviyesindeSanayide alarm zilleri: İmalat PMI yılın en düşük seviyesinde

Talep toparlanma işaretleri veriyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI ocakta 49,2’ye yükseldi. Böylece üretimde altı ayın en hafif düşüşü görüldü. Ankete katılan şirketler talebin kırılgan kaldığını, ancak ocak ayında toparlanma işaretleri görüldüğünü belirtti.
Yeni siparişlerde üst üste yedinci ayda da daralma görülmesi talepte kırılganlığın altını çizerken yeni ihracat siparişleri de d6ış piyasalarda bozulan ihracat iklimine paralel hafif de olsa geriledi. Yeni siparişler alt endeksi ocakta 45,3’ten 46,6’ya yükselirken yeni ihracat siparişleri endeksi 48’den 49,4’e yükseldi.

Üretimde daralmanın hızı yavaşladı

Üretim üst üste yedinci ayda da daralmakla birlikte daralmanın hızı yavaşladı. Üretim alt endeksi ocakta 46,8’den 49,6’ya yükseldi.
Şirketler yeni siparişlerdeki zayıflık nedeniyle satın alımları ve stoklarını azaltsalar da istihdam seviyesinde değişikliğe gitmedi. İstihdam alt endeksi 50,1’den 50’ye geriledi.
Girdi fiyatları enflasyonu ocakta ağustostan bu yana en yüksek artışı kaydetti. Şirketlerin çoğu bunda asgari ücretteki artışın etkili olduğunu belirtirken hammadde maliyetlerindeki artış ve TL’deki değer kaybı da fiyat baskılarını artırdı. Girdi fiyatları alt endeksi ocakta 71,2’ye yükseldi

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker “Son imalat verisinde daralma hızının yavaşlamasıyla olumlu işaretler görüldü. PMI verileri ve resmi imalat verileri arasındaki ilişki yıla sağlam bir başlangıç yapıldığına işaret ediyor” dedi.
Harker “İmalatçılar yine de bazı zorluklar yaşadı. Maliyet enflasyonundaki hızlı artış, fabrika çıkış fiyatlarında yükselişe yol açarak talebi kısıtladı. Öte yandan, Kızıldeniz’de görülen nakliye sorunları da 2023 sonunda toparlanma görülen tedarik zincirlerinde aksamalara yol açtı” dedi.

Enflasyon güçlendi, imalat PMI eşik değerin altına indiEnflasyon güçlendi, imalat PMI eşik değerin altına indi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.