Sanayi üretimi yılı kıl payı yükselişle kapattı

Sanayi üretimi kasımda başlattığı tırmanışını aralıkta da sürdürdü. Hükümetin talebi düşürmeye yönelik önlemlerine rağmen sanayi üretimi 2023 Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 arttı. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 1,6 oldu.

Ekonomi 9 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Aralık ayında imalat sanayi sektör endeksinin yüzde 2,9'luk artışla neredeyse uçtuğunu söylemek mümkün.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sanayi Üretim Endeksi, 2023 aralık verilerine göre hükümetin sıkılaştırıcı ve talebi düşürmeye yönelik tüm önlemlerine rağmen sanayide işler toparlanıyor. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre sanayi üretimi 2023 Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4′ ile yüzde 0,3’lük piyasa beklentilerinin hayli üzeride gerçekleşti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Aralık ayında imalat sanayi sektör endeksinin yüzde 2,9’luk artışla neredeyse uçtuğunu söylemek mümkün. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre 0,7 ; elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,1 azaldı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verileri de TÜİK’i ‘kısmen’ doğruluyor. İSO’ya göre kasımda 47,2 olan PMI değeri aralıkta 47,4 olarak gerçekleşmiş ancak endeks, üst üste altıncı ayda 50,0 eşik değerinin altında kalarak işlerin pek de parlak olmadığını göstermişti. İSO’ya göre üretim ve yeni siparişlerde düşüş devam ederken, istihdamda daralma eğilimi durmuştu.

İmalat sanayii yedi aydan beri güneşi göremediİmalat sanayii yedi aydan beri güneşi göremedi

Yıllıktan da iyi haber geldi

Sanayi üretimi de 2023 yılı Aralık ayında yıllık yüzde 1,6 artarak, beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı. Piyasa beklentisi ise yüzde 0,2 artış idi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, sanayinin alt sektörlerinden (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2023 yılı Aralık ayında yalnızca madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,5 arttı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.