Bıçaklı saldırının sebebi hâlâ belirsiz: Fransa ‘sırt çantalı kahraman’ı takdir etti
Başta Amerika’da olmak üzere alkollü içki tüketiminin azalmasının dünya genelinde şarap üreticilerinin bağlarını sökmeye başlamasına yol açtığı belirtiliyor.
Şarap tüketimi sağlıklı olduğuna inanıldığı 90’lı yıllarda artmıştı. Ancak son on yılda özellikle Amerikalıların alkol tüketiminin azalmasıyla birlikte talep düşerken arz talebin önüne geçti.
Arz fazlası nedeniyle dünyanın farklı bölgelerindeki üreticiler bağlarını sökmeye başladı. Avustralya, Kaliforniya ve Fransa’daki bazı çiftçiler üzüm bağlarının tamamen söküyor. Güney Avustralya’da üzüm bağı olan Tony Townsend geçenlerde Bloomberg’e yıllarca üzüm bağı bakımı yaptıktan sonra 34 dönümlük bağını yok ettiğini söyledi. Townsend “Şarap endüstrisinde olmaktan keyif aldım, ancak bu şekilde devam etmek ekonomik olarak sürdürülemezdi” dedi. Townsend mahsulü sağlıklı olmasına rağmen hasadın kendisine 23 bin dolara mal olacağını söyledi.
Geçen yıl itibariyle Avustralya’da depolardaki şarap miktarının iki yıllık üretime eşit olduğu ve bazılarının satılmadan bozulduğu belirtildi.
Reuters da arz fazlası nedeniyle Avustralya’da on milyonlarca asmanın söküleceğini belirtti.
Avustralya’da Calabria Wines’ta bağcılık yapan Andrew Calabria Reuters’a “Bir çağ sona eriyormuş gibi hissettiriyor” dedi. Geçen yıl geleneksel mutfak ürünlerini korumak için büyük çaba harcayan Fransız hükümeti zor durumdaki endüstriyi kurtarmak amacıyla fazla şarabın yok edilmesi için 216 milyon dolar harcayacağını açıklamıştı. Fransa’da şarap tüketilmek yerine parfüm, el dezenfektanı ve temizlik solüsyonu gibi ürünler için endüstriyel alkol üretiminde kullanılacak. Fransa Bordeaux’daki yetiştiricilerin üzüm bağlarının yaklaşık yüzde 10’unu sökmesine de destek veriyor.