Pakistan’da seçim krizi: Emniyet müdüründen ‘Sonuçlar manipüle edildi’ itirafı geldi
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) lokanta ve kafeleri 2023 Temmuz'nda belirlenen KDV oranlarını uygulamaları için yayınladığı bir tebliğ taslağıyla uyardı. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek de 'Suistimalleri önlemek için tedbir alıyoruz' dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Temmuz 2023’te yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranının da yüzde 20’ye çıkarıldığına dikkat çekerek söz konusu KDV oranları bazı işletmelerce istismar edildiği için yeni bir tebliğ taslağı yayınlandığını açıkladı.
Gıdadaki KDV oranının yüzde 1, yeme içme sektöründe KDV oranının yüzde 10 olması nedeniyle yeme içme sektöründe bulunan lokantaların bir kısmının bu alanı istismar edip rekabet eşitliğini bozduğundan yakınılıyordu.
Lokanta veya kafelerin et, su, meyve suyu gibi ürünleri satılmış göstererek yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplamaları gerekirken sadece gıda malzemesi satıyormuş gibi yüzde 1 KDV oranından fiş veya fatura çıkışı yaptığı tespit edildi.
Tebliğ taslağına göre hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendi hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek buralarda sattıkları ürünler için %10 oranında KDV hesaplayacak.
GİB tarafından yapılan açıklamada tebliğle KDV oranlarında herhangi bir artış yapılmasının söz konusu olmadığı vurgulanarak şöyle dendi:
“Öncelikle belirtmek isteriz ki hazırlanan tebliğ taslağı ile KDV oranlarında herhangi bir artış yapılması söz konusu değildir. Tebliğ taslağı uygulamada görülen yanlışların düzeltilmesi ve suistimallerin önlenmesine yönelik hazırlanmıştır. Gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1 iken yeme içme sektöründe KDV oranı yüzde 10’dur. Ancak yeme içme sektöründe bulunan bazı lokantaların oran farklılığını istismar ettiği ve rekabet eşitliğini bozduğu tespit edilmiştir. Lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplaması gerekirken bu hizmet yerine tıpkı bir market gibi et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış göstererek yüzde 1 oranında KDV hesaplayarak fiş veya fatura düzenlediği görülmüştür. Bakanlığımız bu istismarın önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek maksadıyla konuya açıklık getiren Tebliğ taslağını hazırlamış ve internet sitesinde yayınlamıştır. Ancak konunun oran artışı şeklinde haber yapılması üzülerek ve hayretle karşılanmıştır. Zira KDV oran değişikliklerinin kanunun verdiği yetki çerçevesinde sadece Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılabileceği çok açıktır. Tebliğ taslağında, yeme içme hizmeti sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerin, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek buralarda sattıkları ürünler için %10 oranında KDV hesaplayacakları hususu açıkça belirtilmiş ve vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak tebliğ ile yapılan düzenleme, yanlış uygulamaların ve suistimallerin önüne geçilmesini amaçlamakta, KDV oranlarında herhangi bir artış getirmemektedir.”
Konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından kısa bir açıklama yaparak “KDV oranlarında artış yapmadık. Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz” açıklaması yaptı.