Seçim geldi böyle oldu: 230 bin kamu işçisinin zammı öne çekildi

230 bin kamu işçisine sözleşme yürürlük tarihine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılacak zamlar ek protokolle 1 Ocak’a çekildi. Kamu işçilerinin maaş artışı toplu sözleşme gereği yüzde 32,57 oranında olacak.

Ekonomi 30 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Bakan Işıkhan'ın imza töreninde yaptığı konuşmada gelecek dönemlerde de benzer sorunların ortaya çıkmaması için, bütün sözleşmelerin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2025 olması kararının alındığını da söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ arasında yürütülen görüşmeler sonucunda uzlaşmaya varıldı ve yürürlükte olan toplu sözleşmede düzenleme yapıldı. Mart sonunda yapılacak yerel seçimler yaklaşırken imzalanan protokolle kararlaştırılan yeni düzenleme sayesinde  yaklaşık 230 bin işçi gelecek aylarda alması gereken zammı Ocak ayı itibariyle almış olacak. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile kamu işyerlerinin örgütlü olduğu işveren sendikası Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında ek bir çerçeve anlaşma protokolü imzalandı. Ek protokol ile sözleşme yürürlük tarihinden kaynaklı olarak farklı zamanlarda yapılacak zam 1 Ocak’a çekildi. Böylece işçiler daha sonra yapılacak zammı önceden almış olacak. Kamu işçilerinin maaş artışı toplu sözleşme gereği yüzde 32,57 oranında olacak. Erken maaş artışından yararlanacak işçi sayısının 230 bin kişi olduğu belirtildi.

Kamu işçisine seçim armağanı: Yüzde 45 zamKamu işçisine seçim armağanı: Yüzde 45 zam

Ek Protokolün imzalanmasının ardından bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bir aydır devam eden çalışmaların 29 Ocak günü işçi konfederasyonu başkanlarıyla yaptıkları görüşmede tamamlandığını vurgulayarak “Yıl içinde enflasyon oranlarının belirli aylarda farklılaşması, enflasyon farkının hesaplanması nedeniyle kamu işçilerinin farklı ücret artış almasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ocak ayında kamu işçilerinin aldığı ücret artışlarının, yürürlük tarihi farklı dönemlerde olan kamu işçileriyle eşitlenmesine dair bir karar almış durumdayız. İşçi konfederasyonlarımızla yaklaşık bir aydır yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde bu ek protokol ortaya çıkmıştır” dedi.

Vedat Işıkhan gelecek dönemlerde de benzer sonuçların ortaya çıkmaması için, bütün sözleşmelerin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2025 olması kararının alındığını da söyledi.

Hükümet kamu işçilerine zam teklifini yüzde 30'dan 40'a çıkardı, işçi beğenmediHükümet kamu işçilerine zam teklifini yüzde 30’dan 40’a çıkardı, işçi beğenmedi

TÜRK- İŞ: Kaybın bir bölümü telafi edildi

İmza töreninin ardından TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay da çalışanlar için gelir vergisi sorununun devam ettiğini hatırlattı. Atalay işçilerin gelir vergisindeki dilimlerin düşük olması nedeniyle üst dilime geçen işçilerin yılda iki maaşını vergi olarak vermek zorunda kaldığını belirtti. Atalay taşeron işçilerin kadroya alınması sürecinde kapsam dışı bırakılan kurum ve kuruluşlardaki taşeron sorununun hala devam ettiğini de vurguladı.

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan ücret artışının erkene çekilmesinin önemli olduğunu ancak artış oranında yükseltme isteklerinin kabul edilmediğini belirterek “Bu beklentileri karşılamak için de mücadele ediyoruz. Türkiye’nin içinden geçtiği zor bir dönem var. Bütün bunları da dikkate alarak elde ettiğimiz rakamların da küçümsenmeyecek rakamlar olduğunu da bilerek bir uzlaşma arayışı içinde olduk” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.