Sektör öğrenciye ucuz telefon desteğini düşük buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversiteli gençlere, piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 liraya kadar destek sağlanacağını söyledi. Ancak beklenti piyasa fiyatı 25 bin TL’lik telefonları kapsaması yönündeydi.

Ekonomi 30 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversiteli gençlere, piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 liraya kadar teknolojik cihaz desteği sunulacağının müjdesini verdi. Ancak gelen destek sektör temsilcileri mutlu etmedi. Destekle ilgili konuşan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, gelinen süreçte oluşan fiyatlardan dolayı mobil iletişim cihazlarına ulaşımın zorlaştığını ifade ederek “Bunun yanında bir de taksit kısıtlaması gibi durumlar ulaşımı daha da güçleştirdi. Biz bu sebeple aslında genel bir vergi indirimi talep etmiştik. Mevcut konjonktürde topyekun bir vergi indirimi hayata geçirilemedi. Biz de en azından dijitalleşmeyi en efektif kullanacak gençlerimize, öğrencilerimize bir indirim olsun istedik” diye konuştu.

Erdoğan'dan gençlere müjdeler: Cep telefonu yardımı, ayda 10 GB internet, yeni evlilere krediErdoğan’dan gençlere müjdeler: Cep telefonu yardımı, ayda 10 GB internet, yeni evlilere kredi

Beklenti 25 bin liraydı

Turnacı, Türkiye’nin dijital toplum olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanımızın verdiği müjde çok sevindirici. Aslına bakarsanız sahanın talebi ve bizlerin beklentisi buradaki fiyat aralığının daha yüksek olmasıydı. Cep telefonlarında piyasa satış fiyatının en az 25 bin lira olmasını bekliyorduk. Çünkü ülke insanımızın her zaman en iyisine, en iyi teknolojilere layık olduğunu düşünüyoruz. Bir kere bunu böyle değerlendiriyoruz. Bu bakış açısıyla değerlendirsek de mevcut koşulları göz ardı da etmiyoruz. Bu açıdan atılan bu adımı, yapılan bu desteği sektör açısından çok olumlu karşılıyoruz.”

Yüzde 57’si 9 bin 500 TL’lik telefon alıyor

Mustafa Kemal Turnacı, Türkiye’de ocak-ağustos döneminde satılan cep telefon verilerine göre, Türkiye’de satılan cep telefonlarının miktar bazlı yüzde 57’sinin, ciro açısından da yüzde 27’sinin 9 bin 500 liraya kadar olan telefonlardan oluştuğunu bildirdi. Turnacı, “Bu alım gücündeki öğrencilerimiz bu teknolojiye daha rahat, daha kolay ulaşacak. Bu bizi mutlu ediyor. Tabii ki temennimiz buradaki rakamın daha yüksek olması. Farklı alım gücündeki vatandaşların da yine kendi tercihlerine göre teknolojiye daha kolay ulaşmasıydı. Ama biz bunu bir adım olarak görüyoruz. Bu adımı olumlu karşılıyor, değerli buluyoruz. Farklı kesimlerin yine teknolojiye rahat ulaşacakları, avantaj sağlayacakları adımların bir başlangıcı olmasını temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

Cep telefonu ve tabletten sonra dört ürün daha yenilenerek satılabilecekCep telefonu ve tabletten sonra dört ürün daha yenilenerek satılabilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.