Zuckerberg günah çıkardı: Biden yönetimi Meta’yı sansüre zorlamış
Bu yıl servetini neredeyse 47 milyar dolar artırarak 92,3 milyar dolara çıkaran Facebook'un ana ortağı Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg, toplu işten çıkarmaların ortasında çalışanlarından 'daha mücadeleci' olmalarını istedi.
Facebook’un ana ortağı Meta, son zamanlarda CEO Mark Zuckerberg’in “verimlilik yılı” ilan etmesi, binlerce çalışanı işten çıkarması ve ikramiyelerde kesintiye gitmesini içeren inişli çıkışlı bir yolculuk yapıyor. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, bu önlemlerden bazıları şirketin güçlü hisse senedi performansına yansıdı ve Zuckerberg’in net servetini bu yıl 46,6 milyar dolar artırarak 92,3 milyar dolara çıkardı.
Ancak elde edilen kazanımlara rağmen Meta çalışanlarının “daha mücadeleci” olması gerekiyor. Washington Post’a göre Zuckerberg perşembe günü şirket genelinde yaptığı bir toplantıda çalışanlara, “Yeniden yapılanma, işten çıkarmalar ve bunun gibi değişikliklere gitmek elbette çok zor bir şey. Yani tam olarak daha önce bulunduğumuz yere varacak değiliz çünkü benim amacım bu değildi. Daha mücadeleci bir yere ulaşmak istedim” dedi.
Meta’nın “daha mücadeleci” olma hedefi, genellikle para ve kaynak sıkıntısı çeken ve bu nedenle mevcut olanlardan en iyi şekilde yararlanmak zorunda olan girişimleri tanımlamak için kullanılan bir terimi ifade ediyor. Zuckerberg’in Meta’nın daha az bürokratik olmasını istediğini, böylece daha az çalışanla bile işlerin daha hızlı yapılabileceğini söylediği bildirildi. Post’un haberine göre Zuckerberg, “Bu durum bizi daha mücadeleci olmanın ve işleri daha verimli bir şekilde yapmanın yollarını bulmaya zorluyor” dedi ve ekledi: “Bu, mutfakta çok fazla aşçının olduğu daha az ortam veya proje olacağı anlamına geliyor ki bu da tüm şirkette tekrar tekrar duyduğum ortak bir şikayet.”
Meta geçen yıldan bu yana iki kez işten çıkarma operasyonu yaptı. Kasım ayında 11 bin, mart ayında ise 10 bin kişinin işine, Zuckerberg’in daha fazla verimlilik elde etmek için gerçekleştirdiği daha geniş kapsamlı yeniden yapılanma planı kapsamında son verildi. The Post’un haberine göre, Zuckerberg çalışanlara hedeflerinden birinin “daha iyi ürünleri daha hızlı üretebilen daha güçlü bir teknoloji şirketine” sahip olmak olduğunu söyledi. Bir diğer neden ise zorlu ekonomik ortamda uzun vadeli projeleri finanse etmek için Meta’nın finansal performansını iyileştirmekti.
Pandemi sırasında şirket, 2020’den itibaren işgücünü iki katına çıkararak işe alım çılgınlığını başlatmıştı. Ancak çalışanların kendilerini Pokémon kartları gibi “istiflenmiş” ve yapacak gerçek bir işten yoksun bulmaları nedeniyle bu plan geri tepmişti. Zuckerberg’in “verimlilik yılı” duyurusu ve güçlü ilk çeyrek kazançları yatırımcıların iyimserliğini artırdı ve şirketin hisselerinin o gün yüzde 23 yükselmesine yardımcı oldu. Bu arada, Bloomberg’e göre Meta’nın yapay zeka ve metaverse’in sanal dünyasına yaptığı yatırımlar da tüm hızıyla devam ediyor. Şirket geçen hafta yapay zeka ve video işleme altyapısını güçlendirecek bilgisayar çiplerini tanıttı.