Erdoğan fitili ateşledi, rakamlar havada uçuştu: SGK’ya kimin ne kadar borcu var, herkes başka bir şey söylüyor
6 aylık enflasyon farkı olarak memur ve memur emeklilerinin maaşına yüzde 19,3, SGK-Bağ-Kur emeklilerinin maaşına ise yüzde 24,73 zam gelecek. Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılmasıyla yıllık azami artış oranı da yüzde 65,73 olacak.
Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla memur ve emeklilerin alacağı altı aylık enflasyon farkı da belli oldu. Buna göre SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 24,73 oranında, memur ve memur emeklileri ise yüzde 19,31 oranında maaş farkı alacak. Yapılan bu artışla sosyal yardım ödemeleri ve kıdem tazminatı tavanı da yükseldi. Her yıl ocak ve temmuz dönemlerinde maaşlarına iki kez zam alan emekliler 2024 yılının ilk altı aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında maaş zammı almıştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçenlerde emekli ve memura refah payı zammının olmayacağını ifade etmişti. Bakan Işıkhan “En düşük emekli aylığı 10 bin lira. Zaten temmuz ayında enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar emekli aylıklarına yansıtılacak. Bunun dışında asgari ücrete ara zam düşünmüyoruz” demişti.
Maaşı 10 bin liranın altında kalan ve yaklaşık 3,6 milyon emekliyi doğrudan ilgilendiren kök maaş düzenlemesi hükümetin temmuz ayında Meclis’e sunulması beklenen torba yasa taslağına girmedi. Torba yasa taslağına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından beş madde eklendi ama kamuoyunda kök maaş düzenlemesi yapılmaması halinde 10 bin TL altında maaş alan emeklilerin temmuz zammından yararlanamayacağı eleştirilerine rağmen bu madde girmedi.
Böylece temmuz ayındaki zamla en düşük memur maaşı 40 bin 818 TL’ye yükseldi. En düşük memur emeklisi aylığı ise 14 bin 741 TL’den 17 bin 580 TL’ye yükseldi. Emeklilerin 10 bin TL olan taban aylığında iyileştirme yapılmadı. Temmuz ayında yapılan yüzde 19,3’lük zamdan sonra derece ve mesleklere göre bazı memur maaşları şöyle oldu:
Memur maaş zammı maaş katsayılarında da artışa neden olduğu için bu kaleme bağlı olan yaşlılık aylığı, engellilik aylığı, evde bakım aylığı ve desteği alanların ödemelerinde de artış oldu. İşte yeni rakamlar:
Engelli aylığı: Engelli maaşı yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşlar için 2 bin 797 TL’den 3 bin 336 TL’ye, yüzde 70 ve üstü engelli raporu olan vatandaşlar için ise 4 bin 196 TL’den 5 bin 5 TL’ye yükseltildi.
65 yaş aylığı: 65 yaşını doldurmuş olan ve SGK’dan gelir ve aylık hakkından yararlanmayan vatandaşlara verilen yaşlılık aylığı 2024 Temmuz ayında 3 bin 504’ten 4 bin 180 TL’ye yükseltildi.
Evde bakım yardımı aylığı: Memur maaşlarına gelecek zamla evde bakım yardımı da zam oranında arttı. Evde bakım yardımı aylığı 7 bin 608 TL’den 9 bin 76 TL’ye yükseldi.
Kıdem tazminatı tavanı: Zammın ardından yeni kıdem tazminatı tavanı damga vergisi kesilmeden brüt olarak 41 bin 826 TL’ye yükseldi. Daha önce 35.057 lira olarak uygulanıyordu. Kıdem tazminatı taban ücreti ise asgari ücret zammı ile belirlendiği için artmadı.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının 1 Temmuz itibarıyla kaldırılması ve haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla konut ve işyerlerine yapılacak kira artış oranı da belirlendi. Buna göre haziranda uygulanabilecek en yüksek kira artış oranı yüzde 65,73 olacak.