Erdoğan: Emekli maaşlarına iyileştirme için talimat verdim

Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşlarına zamla ilgili olarak, "İyileştirmeler hususunda bakanlarımıza gerekli talimatı verdim. Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve ilgili bakanlarımız çalışmalarına başladı" dedi.

Ekonomi 7 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarına iyileştirme için bakanlara talimat verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, memurlara maaş zammı açıklandığı halde refah payı katkısı açıklanmadığı için unutulduğu iddiasıyla sosyal medyada büyük tepki çeken emeklilere temmuz ayı itibarıyla yapılacak maaş zammı hakkında açıklamalar yaptı. AK Parti Genel Merkezi’nde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, kabinenin göreve başlamasından bu yana geçen bir aylık sürede pek çok müjdeyi paylaştıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Asgari ücretlilerimizi sevindiren artıştan sonra dün 6 aylık enflasyon oranının belli olmasıyla memur maaş düzenlemesini Meclis’imizin takdirine sunduk. Meydanlarda söz verdiğimiz üzere en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya yükseltiyoruz. Tüm kamu görevlilerinin yılık ücretlerinde enflasyon farkı dahil, ilave olarak seyyanen net 8 bin 77 liralık artış yapıyoruz. Ortalama memur maaşını 25 bin 15 liraya çıkarıyoruz. Tarihin en yüksek zamlarından olan bu düzenlemenin tüm memurlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Enflasyon yüzde 38.21'e indi: İşte yeni memur maaşlarıEnflasyon yüzde 38.21’e indi: İşte yeni memur maaşları

‘Önümüzdeki haftalarda açıklayacağız’

Emeklilerin beklentilerini göz ardı etmediklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ülkemizin 5 ay önce yaşadığı deprem gerçeğine rağmen ne söz vermişsek hepsini tek tek yerine getirdik, getiriyoruz. Kamuoyunda EYT olarak bilinen emeklilikte yaşı bekleyenler meselesini çözüme kavuşturduk. Böylece 2 milyon 250 bin vatandaşımızın taleplerini karşılamış olduk. Yine geçtiğimiz aylarda en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükseltmek suretiyle bu konudaki hassasiyetimizi ortaya koyduk. Malumunuz dün enflasyon oranı netleşince emeklilerimizin alacağı yeni maaşları da belli oldu. Yapılabilecek iyileştirmeler hususunda bakanlarımıza gerekli talimatı verdim. Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Hazine ve Maliye Bakanımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız çalışmalarına başladı. İnşallah önümüzdeki haftalarda gerekli açıklamayı yapacağız. 85 milyonun her bir ferdinin refahını, gelirini ve huzurunu artırma mücadelemizi hız kesmeden devam ettireceğiz.”

En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira oluyor, diğer emekliler de istiyorEn düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira oluyor, diğer emekliler de istiyor

Erhan Usta: Memura yapılan zammın aynısı verilsin

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Bizim kesin talebimiz, memurlar da yaptığınız artışın aynısını hem memur emeklilerine hem de SSK/Bağ-Kur emeklilerine yapılması lazım. Bu olmazsa olmaz” dedi. Dün TBMM’de emekli maaşlarına yapılacak zamma ilişkin basın toplantısı düzenleyen Usta, şunları söyledi:

  • Bildiğiniz gibi şu anda kanun teklifi geldi Meclis’e. Bu kanun teklifinde en düşük memur maaşını 22 bin liraya getiren bir düzenleme yapılmak isteniyor. Tabii buradaki kritik mesele, aslında artışın önemli kısmı normal prosedürel artışa göre, 17,75’in üzerine gelen artışın önemli kısmı seyyanen geliyor.
  • Hükümet burada bir kurnazlık yapıyor. Bundan sonra bu seyyanen rakam, maktu rakam olarak belirlenecek ve daha sonraki hiçbir artışa bu rakam baz teşkil etmeyecek. Yani zaten temmuz artışında 8 bin 77 lira üzerinden bir artış yapılmadığı belli.
  • Ocakta da yapılmayacak. Zaten enflasyon yüksek, hükümetin enflasyonu düşürmek gibi bir niyeti de yok.
  • Dolayısıyla bu 8 bin 77 lirayı hızlı bir şekilde eritecek. Reel olarak burayı düşürecek, normal zamları 8 bin 77 liranın dışındaki rakamlar üzerinden normal geleneksel zamları yapacak. Böyle bir kurnazlık yapılıyor.
  • Rakam, bizim arzu ettiğimiz kadar olmasa bile, 22 bin lira en düşük memur için uygun bir maaş diyelim. Tabi burada bir diğer yanlışlık seyyanenden dolayı daha yüksek maaş alan memurlarda artış oranları çok daha sınırlı hale geliyor.
  • Yüzde 85’ten yüzde 50’lerin altına düşen bir artış oranı var. Bunu da görmemiz lazım. Uzun dönemde kamu yönetimi açısından doğru bir şey değil bir defa bu. İnsanlar niye o zaman daha fazla tecrübeli olsun, daha fazla tahsil yapsın, kariyer meslekleri niye girsin?*Rakamların açıklanır açıklanmaz nasıl eridiğini gördük. Asgari ücret, açıklandığı günkü kurda 481 dolara denk geliyordu.
  • Daha yeni asgari ücretle kimse ücretini almadı. Ama bugün, 6 Temmuz, itibarıyla 48 doları gitti, 481 dolardan 433 dolara düştü. Muhtemelen ilk aldıklarında da bu biraz daha düşecek. Artık aralık ayında ne olacağına ilişkin hiçbirimizin bir öngörüsü maalesef yok.
  • Asıl büyük sıkıntı memur ve SSK/BAĞKUR işçi emeklilerindeki durum. Biliyorsunuz, temmuz ayında memur emeklileri yüzde 17,77; SSK ve BAĞKUR emeklileri de yüzde 19,77 oranında bir artış alacak.
  • Zaten hükümetin bütüncül bir bakış açısı yok. Bir yerden bir talep, bir baskı geliyor. Nisan ayında en düşük emekli maaşıyla ilgili bir düzenleme yapıldı, o düzenleme de yanlıştı. Biz de emekli maaşı artırılsın diyoruz, hatta asgari ücret seviyesinde olmalı diyoruz.
  • Maaşı 5 bin 500 lira olan 2 bin lira artış aldı. Ama maaşı 7 bin 501 lira olan 1 kuruş artış almadı. Böyle bir şey olabilir mi? Biz aynı artış oranında bütün emeklilere nisanda da verilmesini talep ettik.
  • Hadi onu yapamıyorsunuz, hiç olmazsa seyyanen herkese 2 bin lira verilmesi gerekli dedik. Onların hiçbirisi verilmedi. Zaten nisanda 7 bin 500 liranın üzerinde maaşı olan emekliler ciddi şekilde mağdur edilmişti, şimdi temmuzda bütün emeklilerin mağduriyeti söz konusu.
  • Şu anda yaklaşık 15 milyon emekli var. Ortalama emekli maaşının da 8 bin 500 lira olduğuna ilişkin SGK’nın açıklamaları var ve emeklilerin yüzde 80’i en düşük emekli maaşından maaş alıyor.
  • Temmuz ayında, emeklilerin önemli bir kısmı 7 bin 500 lira almaya devam edecek çünkü artışlar kök maaş üzerinden veriliyor. 7 bin 500 lirayı aşmadığı sürece onlar bir artış da alamayacak.
  • Açlık sınırı haziran ayı itibarıyla 10 bin 373 lira olmuş, yani şu anda en düşük emekli maaşı 2 bin 873 lira açlık sınırını altında. Yoksulluk sınırı en düşük emekli maaşının 4.5 katına ulaşmış.

7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere düzeltme temmuza kaldı7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere düzeltme temmuza kaldı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.