7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere düzeltme temmuza kaldı

En düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından bu rakamın üzerinde maaş alanlara aynı oranda zam yapılmaması üzerine oluşan rahatsızlık giderilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuyla ilgili düzenlemeyi temmuzda Meclis'e sunacaklarını söyledi

Ekonomi 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

En düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilmesinin ardından, bu rakamın üzerinde zam alan emeklilere aynı oranda zam yapılmaması üzerine oluşan tepki için yeni düzenleme sinyali geldi ancak tatile girmesi nedeniyle ancak temmuzda Meclis’e sunulabilecek, tabii hükümet değişmezse. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, tüm emeklilere yeni bir zam hazırlığının sinyalini bir televizyon programında katıldığı yayında verdi. Bilgin emekli maaşlarına ilişkin olarak, “7 bin 500 lira dahil olmak üzere kapsamlı bir düzenleme yapacağız. Detayları cumhurbaşkanımız açıklayacak” dedi. Bilgin, milyonların beklediği asgari ücret zammıyla ilgili olarak da, “Temmuzda bunu yeniden değerlendirip, emekçileri koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Alım gücünü pazardaki durumunu tespit eden veriyi kullanarak araştırma yapıyoruz” dedi. Bakan Bilgin’in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

‘7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan 5 milyon emekliye yeni düzenleme yaptık’

En düşük emekli maaşına zammın maliyeti 120,8 milyar liraEn düşük emekli maaşına zammın maliyeti 120,8 milyar lira

  • Türkiye’de yaklaşık 15 milyon emekli var. 7 bin 500 lira altında maaş alanların sayısı 9,5 milyon civarında. Yapılan son düzenleme ile en düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya getirerek bu 9 milyon 500 bin insanımızın bir nebze de olsa nefes almalarını sağlayan bir düzenleme yaptık. Bunun dışında kalan 5 milyonun üzerinde insanın emeklilikleriyle ilgili bir düzenleme yaptık.
  • Onlarda biraz rahatsızlık oluştu. Şimdi de 7 bin 500 lira üzerinde maaş alanlara ilişkin bir düzenleme için çalışıyoruz. Biz çalışmalarımızı bitirdik. Meclis tatile girdiği için temmuzda uygulamaya koyacağız. Detayları cumhurbaşkanımız açıklayacaktır. 7 bin 500 lira dahil olmak üzere kapsamlı bir düzenleme yapacağız.
  • Asgari ücret nedir? Bu ücretin altında ücret olamaz demektir. Biz sosyal devlet sorumluluğu ile buna çok fazla önem gösterdik. Tabi şimdi enflasyon düşüyor. Biz çalışanları, emekçiler, koruyan bir yaklaşım içindeyiz. Enflasyonun düştüğünü rakamlardan anlıyoruz.
  • Biz enflasyonu tüketici ve üretici fiyatlarından ölçüyoruz. Aradaki makas hızlı bir şekilde düşüyor. Bu şunu gösteriyor. Enflasyon gerçek anlamda düşme eğiliminde. Ama fiyatlardaki artış devam ediyor. Biz ne yapacağız bunu durduracağız. Sosyal devlet olarak ücretleri koruyacağız. Temmuz’da bunu yeniden değerlendirerek, emekçileri koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Alım gücünü pazardaki durumunu tespit eden veriyi kullanarak araştırma yapıyoruz.

Nebati: Emeklilere refah payı vereceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, dün temaslarda bulunduğu Kayseri’de emeklilere yapılacak düzenlemeden bahsetti. Birçok alanda yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Nebati, “Önümüzdeki dönemde ülkemizin ürettiği doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. Bakanlığımıza nitelikli 3 bin 220 personel alımı yapacağız. EYT taleplerini karşıladık, en düşük emekli maaşını yükselttik. Ayrıca 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verecek bir düzenleme üzerinde de çalışıyoruz” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.