Erdoğan buğday fiyatını açıkladı, asgari ücrete zam sürecini başlattı

Erdoğan, "Emeklilerimizin maaş ve bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da çalışmalarına başlayacak" dedi. Buğday alım fiyatını 9,250 lira olarak açıklayan Erdoğan ayrıca bayram tatilinin 9 gün olduğunu belirtti.

Ekonomi 7 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 28 Mayıs’ta yeniden seçilmesinin ardından açıkladığı yeni kabine, ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. 4 saat 10 saat süren toplantıda deprem bölgesindeki çalışmalar, ekonomide atılacak adımlar ve çizilecek yol haritası ile terörle mücadele ve sınır güvenliği konuları ele alındı. Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Türkiye yüzyılı evlatlarımıza bırakacağımız en büyük miras olacaktır. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefi çok çalışmayı daha fazla icraat ve eser üretmeyi gerektirir. Kabine üyelerimiz tecrübe, ehliyet ve uzmanlık alanları itibarıyla Türkiye yüzyılının mimarları arasında yer alacak vasıflara ziyadesiyle sahiptir.
  • Türkiye’nin otomobili gibi katma değeri yüksek inovatif ürün yelpazemizi daha da güçlendireceğiz. Ülkemizin rekabet gücünü artırarak ihracatımızı çok yukarlara taşıyacağız. Ülkemizi yol, tünel, hızlı tren hatları, hava limanlarıyla ilmek ilmek dokumayı sürdüreceğiz. Turizmde potansiyelimizi en üst düzeyde harekete geçirirken kültürel alanda yeni bir hamle başaracağız. Gençlerimizi eğitim, spor, iş hayatına kadar her konuda destekleyeceğiz.
  • Karadeniz doğalgazı, Gabar petrolü ve Akkuyu’da enerji hamlelerimize devam edeceğiz. Sosyal güvenlikte şehit, gazi ve yakınlarının yanında olacağız. Savunma sanayii atılımlarımıza inşallah yenilerini ekleyeceğiz.

‘Enflasyon ve hayat pahalılığını gündemden çıkaracağız’

  • Millet bahçeleri, kentsel dönüşüm projeleriyle Türkiye’nin çehresini değiştirerek adımları atacağız. Perşembe günü bir millet bahçesinin açılışını Adıyaman merkezi olarak açılış törenlerini gerçekleştireceğiz. İklim değişikliği ile mücadele konusunda daha kararlı çalışmalar yürüteceğiz. 219 bini ilk 1 sene içinde olmak üzere toplam 650 bin deprem konutu yaparak depremzedelerimizi yeni yuvalarıyla buluşturacağız.
  • Deprem bölgesindeki şehirlerimizi ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel açıdan eskisinden daha canlı hale getireceğiz. Enflasyon ve hayat pahalılığını milletimizin gündeminden çıkartmakta kararlıyız. Hem Cumhurbaşkanlığı hem milletvekilliği seçimlerinin istikrardan yana sonuçlanması ekonomimize olan güveni artırmıştır.

‘Kurban bayramı tatili 9 gün, emekli maaşı ve ikramiyeleri bayramdan önce’

  • Mayıs ayında ekonomik güven endeksi yüzde 1,4 artarak 103,7’ye yükseldi. Reel kesim güven endeksi 105,1 olarak gerçekleştirdi. Enflasyon oranı Mayıs ayında yüzde 40’ın altına gerileyerek yüzde 39,6 olarak gerçekleştirdi. Suriyeli kardeşlerimizi güvenli, onurlu bir şekilde dualarını da alarak anavatanına göçünü gerçekleştireceğiz.
  • AFAD ve kuruluşlarımız her türlü çalışmayı sürdürüyor. KOSGEB acil destek kredisiyle afetzede işyerlerinin yanında oluyoruz. TMO’nun alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8,250, arpada ise 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilere ton başına buğday için bin lira ve arpa için 500 lira verilecek. Yani çiftçinin eline buğdayda ton başına 9,250 lira, arpada 7,500 lira geçecek.
  • Bir güzel haberimiz de emeklilerimize olacak, emeklilerimizin maaşları ve bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da çalışmalarına başlayacak.
  • Bu sene Kurban Bayramı’mızı 28 Haziran ile 1 Temmuz arasında idrak edeceğiz. İstişarelerimiz neticesinde 26 Haziran ve 27 Haziran’ı günlerini de idari izin kapsamına almayı kararlaştırdık. Hafta sonlarıyla ile vatandaşlarımız toplam 9 gün bayram tatili yapma imkanı bulacaktır.
  • Hayat pahalılığı ve fahiş fiyatı millet gündeminden çıkarmaya kararlıyız. Açıklanan ilk veriler, bu çabalarda elimizi güçlendiren öncü sinyaller. Seçimlerin istikrardan yana sonuçlanması ekonomiye güveni artırdı.
  • Mayısta ekonomik güven endeksi 1,4 arttı. Ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden olan PMI 50’nin üzerine çıktı. Enflasyon mayısta yüzde 40’ın altına geriledi. Nasıl daha önce tek haneye indirdiysek, aynısını yine başaracağız.
  • Ülkemize sığınan kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu şekilde dualarını alarak anavatanlarına dönüşünü teşvik edeceğiz. Girişimci, aktif dış politika sürdürerek küresel barışa katkı sağlayacağız.

Erdoğan: Anayasa değişikliği teklifimizi milletin takdirine sunacağızErdoğan: Anayasa değişikliği teklifimizi milletin takdirine sunacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.