SGK şeker ölçüm cihazını geri ödeme kapsamına aldı ancak 2016 fiyatı olan 20 TL ödeyecek

Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğle şeker ölçüm cihazları geri ödeme listesine alındı. Ancak piyasada 300 ile 900 TL arasında değişen cihazların 2016 yılı fiyatı olan 20 TL üzerinden ödenecek olması kafada soru işaretleri yarattı.

Ekonomi 14 Aralık 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Şeker ölçüm cihazlarının fiyatı 300-600 TL arasında değişiyor.

12 Aralık tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile SGK, 2016 yılından beri ödeme kapsamından çıkardığı şeker ölçüm cihazlarını tekrar geri ödeme listesine aldı. Ancak ödeme 2016 yılı fiyatı olan 20 TL üzerinden yapılacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bu konuda 2016 yılında açtıkları davanın 8 yıl sonra sonuçlandığını belirterek, “Şeker ölçüm cihazlarının geri ödeme kapsamına alınması, diyabetli hastalarımızın yaşamını kolaylaştıracak önemli bir adım olsa da cihazların 2016 yılı fiyatı üzerinden ödenecek olması kabul edilemez bir durumdur” dedi.
Tip 1 diyabet hastası çocuklar için parmak ucuna iğne batırılarak yapılan geleneksel şeker ölçüm yönteminin yerini alabilecek “sensörlü glikoz izlem cihazlarının” da geri ödeme kapsamına alınması gerektiğine dikkat çeken Saydan, “Yaklaşık 28 bin diyabetli çocuğun ve ailesinin yaşamını kolaylaştıracak olan bu düzenleme önemli bir gelişmedir. Ancak sadece bu gruba yönelik çözümler yetersizdir. Diğer diyabetli hastalar için şeker ölçüm cihazları için 20 lira ödemek son derece yetersizdir” diye konuştu. Şeker hastalarının takibinde evde yapılan ölçümlerin kritik önem taşıdığına vurgu yapan Saydan, şunları söyledi:
“Piyasada şeker ölçüm cihazlarının fiyatı 300 ile 900 TL arasında değişirken, SGK’nın bu cihazları 2016 yılı fiyatı olan 20 TL üzerinden ödeme kararı alması son derece yetersizdir. Bu durum, hem eczanelerimizi hem de hastalarımızı finansal anlamda zorlayacaktır. Kurumun, gerçek maliyetlere uygun bir düzenleme yapması gerekmektedir. 2016 yılında belirlenen 20 TL ile bugün ne alınabilir? Diyabetli bireyler, cihazlara ulaşamadığı için sağlıklarını riske atarken, eczacılarımız da diyabetli vatandaşlarımızla karşı karşıya kalmaktadır. Kurumun, halk sağlığını korumayı hedeflemek yerine bu tür yetersiz düzenlemelerle diyabet hastalarını ve sağlık sistemini daha da zor durumda bırakması kabul edilemez.”

Türkiye’de 7 milyon diyabetli hasta var

Türkiye’nin, diyabet hastalığının en hızlı arttığı Avrupa ülkesi olduğuna dikkat çeken Saydan, şu bilgileri de paylaştı:

“Diyabet, yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artış nedeniyle hızla yayılan bir halk sağlığı sorunu. Türkiye, Avrupa’da diyabet artışının en hızlı yaşandığı ülke konumunda. Günümüzde ülkede 7 milyonun üzerinde diyabetli birey bulunuyor ancak yaklaşık 3 milyon kişi diyabetli olduğunun farkında değil. Bu nedenle, şeker ölçüm cihazları gibi diyabetle mücadelede kritik öneme sahip teknolojilerin hastalar tarafından erişilebilir olması hayati bir gereklilik. SGK’nın ödeme politikalarını gözden geçirmesi ve gerçekçi, erişilebilir bir fiyatlandırma modeli oluşturması, halk sağlığının korunması adına zaruridir. Sendika olarak şeker ölçüm cihazlarının geri ödeme kapsamına alınması önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Ancak cihazların güncel fiyatlar üzerinden ödenmesi gerekiyor.”

Müthiş: SGK, 2 milyon liralık ilacı karşılamıyordu, mahkeme bir günde 'ödensin' kararı verdiMüthiş: SGK, 2 milyon liralık ilacı karşılamıyordu, mahkeme bir günde ‘ödensin’ kararı verdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.