Şimşek duyurdu: Ekonomide ‘muhbir yurttaş’ dönemi başlıyor

Vergi kaçağıyla mücadelede yeni dönem başlıyor. Whatsapp, X ve Instagram’dan ihbar yapılabilecek. Ayrıca ihbarcılara belli kurallar dahilinde ikramiye de var.

Ekonomi 24 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Son zamanlarda KDV oranlarını hatalı uygulama ve kredi kartı yerine IBAN'a ödeme atma gibi uygulamalar yaygınlaşınca İstanbul Vergi Dairesi çareyi sıkı denetimde buldu.

14 Mayıs sonrası iktidar ekonomi politikalarında ‘U dönüşü’ yaparak değişikliklere gitti. Bunun son ayağı vergi kaçağıyla mücadele.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vatandaşların daha kolay ve hızlı bir şekilde ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) yeni kanalları devreye aldığını belirterek “İhbarlara yönelik yapılacak vergi incelemesi sonucu ihbarda verilen bilgiye istinaden tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10’u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek” dedi.

Buna göre vatandaşların ihbar ve şikayetlerini kolay, hızlı ve istedikleri her an (7/24) yapabilmelerine imkan sağlamak amacıyla GİB’in internet sayfası, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi (VİMER) (189) hizmetleri güncellendi.

GİB ‘BİP Vergi İhbarı Servisi’, X ve Instagram ihbar hesapları (‘gibihbar’ üzerinden ‘DM-Direkt Mesaj’ yoluyla) ve ‘WhatsApp İhbar Hattı’ yollarını da hizmete açtı.

Bu kanallardan vatandaşlar düşük KDV oranı uygulaması, IBAN/PTT çeki yolu ile ödeme talep edilmesi, fiş/fatura verilmemesi, başka işletmenin POS cihazının kullanılması, mükellefiyet kaydının olmaması, sahte/yanıltıcı belge düzenlenmesi veya kullanılması, personel ücretinin elden ödenmesi, kira gelirinin beyan edilmemesi, tapu harcının eksik ödenmesi, kaçak ürün satışının yapılması gibi konu başlıklarında vergi ihbarında bulunabilecek.

Asgari kurumlar vergisi beklenen geliri sağlar mı?Asgari kurumlar vergisi beklenen geliri sağlar mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.