Şimşek: İhracatta kurun etkisi yok, önemli olan markalaşma

TİM Başkanı Mustafa Gültepe 2 gün önce yaptığı açıklamada ihracatta rekabet için doların yüzde 45 artması gerektiğini söylerken, Bakan Şimşek, ihracatın ana belirleyicisinin yurt dışı talep olduğunu, kurun önemli bir etkisi olmadığını söyledi.

Ekonomi 26 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Bakan Şimşek, 'Dünya ticaretinden daha çok pay almak ve kazanımlarımızı kalıcı hale getirmek ancak verimlilik artışı, yüksek katma değer ve markalaşma ile mümkündür" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe 2 gün önce yaptığı açıklamada ihracatta rekabetin sağlanması için doların, TL karşısında yüzde 45 artması gerektiğini söylerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise bugün sosyal medya hesabı X’te yaptığı açıklamada ihracatın ana belirleyicisinin yurt dışı talep olduğunu belirterek “Kurun önemli bir etkisi yoktur” diye konuştu. İhracatla kur arasındaki ilişkileri değerlendiren Bakan Şimşek, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda şöyle konuştu: “Kurun önemli bir etkisi yoktur. 2003-2013 döneminde nominal sepet kur yıllık ortalama yüzde 3,3; reel ihracatımız yüzde 7,1 artmıştır. 2018-2023 döneminde ise kur yüzde 36,4 artarken, ihracatımız sadece yüzde 5 artmıştır. Dünya ticaretinden daha çok pay almak ve kazanımlarımızı kalıcı hale getirmek ancak verimlilik artışı, inovasyon, yüksek katma değer ve markalaşma ile mümkündür. İhracatçımızı çok güçlü bir şekilde destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz.”

Bakan Şimşek: Enflasyonu düşürmekte kararlıyızBakan Şimşek: Enflasyonu düşürmekte kararlıyız

 

‘Maliyetlerle dövizin paralel gitmesi gerekir’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe 2 gün önce yaptığı açıklamada ihracatta rekabetin sağlanması ve maliyet artışlarıyla başa çıkılması için yıl sonunda dolar kurunun yüzde 45 artması gerektiğini söyledi.
“2024 yılı için 402 milyar dolarlık ihracat hedefini verirken hizmeti de beraber verdik. 267 milyar dolar mal ihracatı, 135 milyar dolar da hizmet ihracatı hedefliyoruz. Eğer dünya normalleşirse bu rakamlara çok rahat ulaşabiliriz diye düşünüyorum” diye konuşan Gültepe şunları söylemişti: “Özellikle rekabet konusunda girdi maliyetleriyle dövizin paralel gitmesi gerekir. Biz yukarı ya da ekstra farklı bir kur istemiyoruz. Son bir yılda sadece işçi maliyetleri yüzde 105 arttı. Dolar yüzde 60 yükseldi. Yüzde 45’lik bir fark var. Kuru dengeye oturtamadığınız taktirde ithalatçı olmadığınız sektörlerde dahi ithalat yapmaya başlıyorsunuz. Sebebi kurun düşük kalması. Çünkü dışarısı çok daha ucuz. Hazır giyim ithalatı 300-400 milyon dolarken, 2023’te 3-4 milyar dolara çıktı. Sebebi kur politikasının düşük kalması. Yıllık ücret artışı ortalama yüzde 45 civarında olması bekleniyor dolayısıyla doların da TL karşısında yüzde 45 artması gerektiğini düşünüyorum. Böylece vermiş olduklarımızla almış olduklarımız başabaş gelsin.”

TİM Başkanı: Fiyat tutturamamak ihracatta hızımızı kestiTİM Başkanı: Fiyat tutturamamak ihracatta hızımızı kesti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.