Son 19 yılın ikinci en yüksek temmuz enflasyonu yarın açıklanıyor

Reuters'ın TÜFE anketine göre temmuz enflasyonu yüzde 3,45; AA Finans'a göre yüzde 3,51 olacak. TÜFE yıllık bazda 'baz etkisiyle' düşecek ama oran son 19 yılın en pahalı ikinci temmuz ayının yaşandığını gösterecek.

Ekonomi 4 Ağustos 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Meyve ve sebze fiyatlarında her yıl temmuz ayında görülen düşüş bu yıl olmadı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yarın sabah saat 10.00’da 2024 Temmuz ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Akaryakıt, içki ve sigaraya gelen ÖTV zamları ve bunların yansımaları, yüzde 38’lik elektrik zammı, emeklilere yapılan komik zamdan nasiplenmek isteyen fırsatçıların girişimleri ve her yıl yaz aylarında meyve ve sebze fiyatlarında görülen düşüşün bu kez olmaması nasıl bir tabloyla karşılaşılacağını gösteriyor. Yani perşembenin gelişi atasözünde olduğu gibi çarşambadan belli oldu ve bu tablo da pek iç açıcı değil, Reuters anketine göre Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) temmuz ayında aylık yüzde 3,45 artması, mayıs ayında gerçekleşen bu yılki zirvenin ardından baz etkisinin de katkısıyla yıllık olarak düşüşünü hızlandırarak yüzde 62,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Reuters’ın 11 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre enflasyonun 2024’ün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yüzde 38 tahminlerinin üstünde yüzde 42,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yıl sonu tahminlerinde bir önceki ankete göre anlamlı bir değişim olmadı.

AA Finans’ın 15 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankette beklenti yüzde 3,51 oldu. Bir önceki ay yüzde 71,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 62,23’e inmesi öngörülüyor. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi temmuzda yüzde 42,20 oldu. İstanbul Ticaret Odası’nın yayınladığı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’ne göre de fiyatlar temmuzda bir önceki aya göre yüzde 4,21 oranında arttı.

En yüksek temmuz enflasyonu geçen yıl görüldü

Tüketici enflasyonu Türkiye’de yıllardan beri temmuz ayında düşük çıkar. Bazı yıllar enflasyonun eksi ( -) çıktığı bile görüldü. Bunun bir tek istisnası başta ÖTV zammı olmak üzere iğneden ipliğe her ürünün zamlandığı geçen yılın temmuz ayında oldu. Geçen yılın temmuz ayında perakende fiyatlar yüzde 9,09 gibi rekor düzeyde arttı ve sıcak temmuz ünvanını aldı. Bu yıl o kadar yüksek olmasa da yarın son 19 yılın ikinci en pahalı temmuz ayını yaşadığımızı öğreneceğiz.

Ancak 2023 temmuzu devreden çıkacağı için yıllık bazda enflasyonun “baz etkisiyle” düştüğü görülecek. Enflasyon mayısta yıllık bazda yüzde 75,4 ile zirveye çıkmış ancak ardından inişe geçmişti. Yıllık bazda inişi fırsat bilenlerin “faiz indirilsin” gürültülerinin önünü kesmek için hem Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan hem de Başkan Yardımcısı  Osman Cevdet Akçay kendileriyle yapılan söyleşilerde sürekli olarak enflasyonun aylık bazda kalııcı düşüş eğilimine girdiğinin görülmesi durumunda faiz indiriminin başlayabileceğini belirtmişlerdi.

1,5 puan ilave vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamalardan gelecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay Reuters ile söyleşisinde vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuzda aylık enflasyona 1,5 puan ilave katkı yapacağını belirtmiş ve verinin beklentilerden yüksek gelebileceğini söylemişti. TCMB’nin geçen hafta yayımladığı piyasa katılımcıları anketindeki temmuz ayı TÜFE beklentisi yüzde 2,77 seviyesindeydi. Bu, beklentilerin Akçay’ın söyleşisinden sonra belirgin şekilde yukarı doğru revize edildiğini gösteriyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.