Enflasyonun esas nedeni ücretler mi?
Ekonomik olarak sık sık benzetildiğimiz Arjantin'de yıllık enflasyon yüzde 124,4 ile 32 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Enflasyonda dünya 4'üncüsü olan Arjantin, pesodaki değer kaybı, üç haneli enflasyon, negatif merkez bankası rezervleri ve kuraklık nedeniyle ekonomik krizi döngüsünde.
Ekonomistler tarafından son zamanlarda sık sık Türkiye’yle benzerlikleri dile getirilen, enflasyonda dünya dördüncüsü olan Arjantin’de yıllık tüketici enflasyonu ağustosta yüzde 124,4’e yükselerek 1991’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ağustos ayındaki aylık enflasyon ise 12,4 oldu.
Verilerden sonra yayınlanan bir merkez bankası anketi, enflasyonun yılı yüzde 169’un üzerinde tamamlayacağını öngördü. Aylık enflasyonun eylülde yüzde 12, ekimde ise yüzde 9,1 olacağı tahmin edildi. Arjantin, pesodaki istikrarlı değer kaybı, üç haneli enflasyon, negatif merkez bankası rezervleri ve tarımı vuran kuraklıkla birlikte bir ekonomik kriz döngüsüne yakalanmış durumda.
Ülke aynı zamanda Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan 44 milyar dolarlık bir anlaşmayı kurtarmak için mücadele ediyor. Ülkede yoksulluk seviyeleri ise artan yaşam maliyeti krizi ile yüzde 40’ın üzerinde bulunuyor. Krizin ekimde gerçekleşecek seçimler öncesinde geleneksel siyasi seçkinlere yönelik öfkeyi körüklediği düşünülüyor.
Yaşanan ciddi kriz neticesinde radikal liberal Javier Milei, ön seçimlerde mevcut ekonomi bakanı Sergio Massa ve muhafazakar aday Patricia Bullrich’in önünde şok bir şekilde önde çıkmıştı.
Venezuela, yıllık yüzde 398’le enflasyonda dünya liderliğini korurken, onu yüzde 252 ile Lübnan izliyor. Suriye yüzde 139 yıllık enflasyonla üçüncü sırada yer alırken, dördüncü sıradaki Arjantin’i yüzde 77,2 ile Zimbabve, yüzde 63,3 ile de Sudan izliyor. Türkiye ise yüzde 58,9 ile yedinci sıradaki yerini koruyor.