S&P Türkiye’nin görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltti, ‘pozitif’e göz kırptı

Fitch'in ardından S&P Global de Türkiye'nin kredi notunu B'de sabit bırakırken, kredi notu görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çıkardı. Yapılan açıklamada, 'Para politikalarının etkinliği ve bağımsızlığı artarken, özellikle de net döviz rezervleri güçlenirse görünümü pozitife çevirebiliriz' denildi.

Ekonomi 30 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
S&P Global, en son 31 Mart 2023 tarihinde "durağan" olan görünümü "negatif"e indirirken, "B" olan kredi notunu korumuştu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) Global, tıpkı Fitch gibi piyasa beklentileri doğrultusunda Türkiye’nin “B” olan kredi notunda değişikliğe gitmezken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çevirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu, siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla 2026 yılına kadar yeni ekibin Türkiye ekonomisini dış borçla finanse edilen tüketimden uzaklaştırarak daha dengeli dış ve mali hesaplara ve daha kabul edilebilir enflasyon seviyelerine doğru yeniden dengeleyebileceğine inandığını ifade etti.

‘Görünümü pozitife çevirebiliriz’

“Para ve finans sektörü politikalarının etkinliği ve bağımsızlığı artarken, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle de TCMB’nin net döviz rezervlerinin güçlenmesi halinde, görünümü pozitife çevirebiliriz” ifadelerine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

“2023 yılında daha temkinli de olsa faiz artışlarının devamını bekliyoruz. 2023 yılı için GSYH büyümesinin yüzde 3,5’e yavaşlayacağını, ardından 2024’te yüzde 2,3’e düşeceğini tahmin ediyoruz.”

S&P, Türkiye’nin yeni ekonomi ekibi aşırı ısınmış bir ekonomi, büyük ikiz açıklarla, yüksek enflasyonla ve hızlı para artışıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Ekonomiyi enflasyondan arındırmak ve doları düşürmek amacıyla Merkez Bankası, yeni liderlik altında, bir haftalık referans repo faiz oranını Haziran ayından bu yana 21,5 puan artırarak yüzde 30’a yükseltti. Mali bozulmayı dengelemek için Hazine dolaylı vergileri uygulamaya koydu” hatırlatması yaptı.

Olumsuz senaryo uyarısı

S&P, olumsuz senaryosunda potansiyel olarak para birimindeki değer kaybının azalmaması ve enflasyonla mücadele politikalarının tersine çevrilmesiyle bağlantılı olarak Türkiye’nin finansal istikrarı veya daha geniş anlamda kamu maliyesi üzerindeki baskının yoğunlaşması halinde, görünümün olumsuza çevirebileceği uyarısında bulundu.

Açıklamada, “Bu aynı zamanda hükümetin finansman maliyetlerinde hızlı bir artış, daha büyük tekrarlanan bütçe açıkları veya bankacılık sisteminin şarta bağlı yükümlülüklerinin kristalleşmesi yoluyla da meydana gelebilir. Para otoritesinin bağımsızlığına siyasi müdahale, ekonomik uyumu engelleyebilir, döviz kuru ve enflasyon sonuçlarını kötüleştirebilir ve kamu maliyesi ile notları olumsuz etkileyebilir” denildi.

Kurum, ileriye dönük olarak, hane halkı tasarruf tamponlarının aşındırılması ve döviz kurundaki dalgalanmanın devam etmesi nedeniyle ihracat pazarlarının zayıflamasıyla tüketimin yavaşlamasını bekliyor. Buna bağlı olarak, 2023 yılı için gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin yüzde 3,5’e yavaşlayacağı, ardından 2024’te yüzde 2,3’e düşeceği tahmin edildi.

S&P Global, en son 31 Mart 2023 tarihinde “durağan” olan görünümü “negatif”e indirirken, “B” olan kredi notunu korumuştu.

Fitch, iki yıl sonra Türkiye'nin kredi notu görünümünü yükselttiFitch, iki yıl sonra Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükseltti

Fitch 2 yıl sonra kredi notu görünümünü yükseltmişti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de 9 Eylül’de Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederek, kredi notu görünümü ise 2 yılın ardından “negatif”ten “durağan”a revize etmişti. Fitch, en son 13 Ağustos 2021’de Türkiye’nin kredi notunu “BB-” ve kredi notu görünümünü “durağan” olarak teyit etmişti. Kredi derecelendirme kuruluşu, 2 Aralık 2021’de de ülkenin not görünümünü negatife çevirmişti.

Not açıklaması öncesi sıfırcı hoca S&P'den uyarı: KKM, rezervleri baskılıyorNot açıklaması öncesi sıfırcı hoca S&P’den uyarı: KKM, rezervleri baskılıyor

Fitch Ratings, gözünü üzerimizden ayırmayacakFitch Ratings, gözünü üzerimizden ayırmayacak

Fitch: Doğru yoldasınız ama not artırımı için en az bir yıla ihtiyacınız varFitch: Doğru yoldasınız ama not artırımı için en az bir yıla ihtiyacınız var

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.