Starbucks’tan yılın ikinci zammı: Bir yudum kahve 4,44 TL oldu

İsrail boykotu yüzünden ilk çeyrek gelirleri geçen yıla göre yüzde 2 azalan Starbucks Türkiye fiyatlarına yüzde 20'nin üstünde zam yaptı. Yüzde 118,75'e ulaşan yıllık zamla bir yudum filtre kahvenin fiyatı 4,44 liraya yükseldi.

Ekonomi 2 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
İsrail-Filistin savaşı nedeniyle boykota maruz kalan markaların başında gelen Starbucks, ürünlerine yüzde 20'nin üzerinde zam yaptı.

İsrail boykotu nedeniyle ilk çeyrek geliri ve kârı beklentinin altında kalan ABD’li kahve zinciri Starbucks bu yıl ikinci kez Türkiye fiyatlarına zam yaptı. Yüzde 20’nin üzerindeki zamla kahve zincirinin bir yılda yaptığı zam oranı yüzde 118,75 oldu. Starbucks geçen yıl ocak ayında yaptığı yüzde 27 zammın ardından 5 Mayıs’ta da yüzde 20 zam yapmıştı.

Bu zamla küçük boy filtre kahvenin fiyatı 60 liradan 70 liraya çıkarken orta boy filtre kahve fiyatı da 68 liradan 80 liraya, büyük boy ise 74 liradan 90 liraya yükseldi. Americano’nun fiyatı ise küçük boyda 64 liradan 75 liraya, orta boyda 73 liradan 85 liraya ve büyük boyda 81 liradan 95 liraya çıktı. Küçük boy mocha fiyatı da 94 liradan 115 liraya, büyük boy Mocha fiyatı ise 121 liradan 140 liraya çıktı.

Starbucks’ın zamlı fiyat listesi

Kahve fiyatlarının geldiği nokta başka bir rakamsal anlatım yöntemiyle daha iyi anlaşılıyor. Bilimsel deneyler bir insanın her yudumda ortalama 22.5 mililitre sıvıyı mideye gönderdiğini gösteriyor (kadınlar 20 ml, erkekler 25 ml). Bu veriyle hesaplandığında Starbucks’ta 70 liraya satılan 355 mililitrelik filtre kahvenin bir yudumu 4.44 liraya geliyor.

Boykotlar ilk çeyrek gelirlerini düşürdü

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle protesto ve boykot kampanyalarıyla karşı karşıya kalan şirketlerin başında gelen Starbucks’ın gelirleri ocak-mart döneminde yıllık bazda yüzde 2 düşüşle yaklaşık 8,6 milyar dolara geriledi. Piyasa beklentileri şirketin bu dönemde 9,1 milyar dolar gelir sağlaması yönündeydi.

Bu dönemde artış göstermesi beklenen Starbucks’ın aynı mağaza satışları da yüzde 4 azalışla 2020 sonundan bu yana ilk düşüşünü kaydetti. Starbucks mağazalarının trafiği de yüzde 6 azaldı. Şirketin geçen senenin ocak-mart döneminde 79 sent olan hisse başına kârı bu yılın aynı döneminde 68 sente indi. Şirketin hisse başına 79 sent kazanç getirmesi bekleniyordu.

Starbucks CEO’su Laxman Narasimhan şirketin bilançosunun açıklanmasının ardından düzenlediği yatırımcı telekonferansında “Bu çeyrekteki performansımız hayal kırıklığı yarattı ve beklentilerimizi karşılamadı” dedi.

McDonald's ve Starbucks'ın bilançosuna İsrail boykotu darbesiMcDonald’s ve Starbucks’ın bilançosuna İsrail boykotu darbesi

Kahvenin bile hatırı yok: Starbucks'ta 1 yudumu 2.5 liraKahvenin bile hatırı yok: Starbucks’ta 1 yudumu 2.5 lira

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.