Şubat enflasyonu yüksek çıkınca yabancılar Merkez’den faiz artışı beklemeye başladı

ABD'li bankacılık devleri JPMorgan, Goldman Sachs ve Citi'ye göre şubat enflasyonunun beklentilerin üzerinde çıkması doğru yönde adımlar atan Merkez Bankası'nı yeni bir faiz artırımına zorlayabilir. JPMorgan nisanda 500 baz puanlık artış bekliyor.

Ekonomi 5 Mart 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
TCMB Para Politikası Kurulu'nun 22 Şubat'taki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" denilmişti.

Şubat ayı enflasyonunun piyasanın beklentilerinin üzerinde gelmesi dünyanın önde gelen bankalarının Türkiye’ye ilişkin faiz beklentilerinin artmasına neden oldu. ABD’li yatırım bankası JPMorgan tüketici enflasyonunun şubatta beklentileri aşmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) nisanda politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 50’ye çıkarmasını bekliyor.

JPMorgan daha önce TCMB’nin politika faizini yüzde 45’e yükseltmesiyle faiz artışı döngüsünü sonlandıracağını öngörüyordu. Banka yayımladığı araştırma notunda “Manşet enflasyon şubat ayında aylık yüzde 4,5 ile bizim beklentimiz olan yüzde 4,2’nin ve piyasa beklentisi olan yüzde 3,8’in çok üzerinde gerçekleşti” dedi.

Son dönemde Türkiye’nin dış borçlanmalarına aracılık eden kurumlardan biri olan JPMorgan yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 45’te tuttu, fakat TCMB’nin kasım ve aralıkta faizi indirebileceğini belirtti.

‘Faizleri yükseltme riski artıyor’

Şubat ayı  enflasyon verisinin ardından değerlendirme yapan bir diğer ABD bankası Goldman Sachs oldu.”Beklenenden yüksek enflasyon ve aralık sonundan bu yana devam eden sermaye çıkışları göz önüne alındığında bugünkü rakamlar TCMB’nin faizleri daha da yükseltme riskini artırmaktadır” diyen Goldman Sachs analistleri TCMB’nin politikayı daha da sıkılaştırmayı düşünmeden önce seçim sonrası sermaye akışlarının normalleşip normalleşmeyeceğini ve mart ayından itibaren daha iyi ödemeler dengesi mevsimselliğini görmek isteyeceğini düşündüklerini de vurguladı.

Şubat ayındaki yüksek enflasyon rakamının 2024 yılsonu enflasyon tahminlerini yıllık yüzde 30’dan yüzde 33’e yükselttiğini de belirten Goldman Sachs “Ancak buna rağmen Türkiye enflasyonuna ilişkin yapıcı görüşlerimizi koruyoruz” dedi.

Citibank: TCMB doğru yönde adımlar atıyor ama..

Enflasyon verisinin açıklanmasında sonra  değerlendirme yayımlayan bir diğer ABD bankası Citi’ye göre TCMB’nin duruşunu yılın ikinci yarısında veya daha önce gözden geçirmesine yol açabilecek bir senaryoyu tamamen göz ardı etmek mümkün değil.

TCMB’nin doğru yönde adımlar attığını kabul ettiklerini belirten Citi “Ancak bize göre daha kısıtlayıcı bir duruş için zorlayıcı bir durum söz konusu. Enflasyon dinamiklerindeki bozulmanın yapısı, özel tüketimde devam eden güçlenme, TCMB’nin rezerv birikiminde son dönemde görülen ivme kaybı ve zayıf portföy girişlerinin bu varsayımı desteklediğine inanıyoruz” dedi.

İleriye bakıldığında TCMB’nin enflasyon tahmin patikasının dördüncü çeyrekte ılımlı bir gevşemenin mümkün olduğunu düşündürttüğünü belirten Citi analistleri, ancak politika yapıcıların beklentilerinden daha az olumlu fiyat ve kur gelişmeleri nedeniyle Banka’nın duruşunu ikinci yarıda veya daha önce gözden geçirmesine yol açabilecek bir senaryoyu tamamen göz ardı edemeyeceklerini vurguladı.

Enflasyon verisi piyasaları olumsuz etkiledi

Enflasyonun beklentiyi aşması piyasadaki birçok göstergeyi olumsuz etkiledi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 2,08 değer kaybederken bankacılık endeksindeki günlük düşüş yüzde 3,3’e ulaştı. Dolar/TL’de 31,57 seviyesi görüldü. Türkiye’nin kredi risk primi (CDS) de 310 baz puana yükselirken TL tahvil faizleri de arttı. İki yıllık gösterge tahvil faizi yaklaşık yüzde 2 puanlık artışla yüzde 47’nin üzerine çıktı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.