Dolarda yatay seyir sürüyor, altın beklemede

Merkez Bankası'nın saat 14:00'te açıklayacağı politika faizinin yüzde 50'de sabit kalması beklenirken piyasalar stabil seyrini koruyor. Dolar 32,88, euro 35,25 TL'den işlem görürken altın yarınki ABD'de kişisel tüketim harcamaları verisini bekliyor.

Ekonomi 27 Haziran 2024
Merkez Bankası'nın bugün politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün saat 14:00’te açıklayacağı faiz kararında sürpriz beklenmezken piyasalar sakin seyrini koruyor. Dolar 32,88 TL’yle dünün yüzde 0,09 üstünde güne başlarken euro da yüzde 0,41 yükselişle 35,25 TL’den işlem görüyor. Altın dünkü düşüşün ardından bu sabah yatay hareket ederken ABD’de yarın açıklanacak kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisini bekliyor. Altının onsu 2 bin 297 dolar seviyesinde, dün kapanışı 2 bin 424 liradan yapan gram altın ise 2 bin 426 TL’den işlem görüyor. Dünkü kapanışı 3 bin 964 liradan tamamlayan çeyrek altın bugün 3 bin 966 TL’den alıcı buluyor.

Borsa güne yükselişle başladı

Dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,30 yükselişle 10.518,20 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,59 ve holding endeksi yüzde 0,28 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,07 ile turizm olurken en çok kaybettiren yüzde 1,38 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Faizde sürpriz beklenmiyor

TCMB’nin beklentilerin üstünde seyreden enflasyonu kontrol altına almak için en son mart ayında yaptığı sıkılaştırmanın ardından bu ay da politika faizini yüzde 50’de sabit tutması bekleniyor. Reuters anketine katılan 11 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı tahmini yaptı. AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyor.

Geçen yılki genel seçimlerin ardından haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini, sonuncusu Mart ayında olmak üzere, 4,150 baz puan yükseltti. TCMB yüzde 50 seviyesindeki politika faizi ile sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam edeceğini belirtti.

Piyasada güven sıkıntısı var, döviz kuru üzerinden Merkez'i test ediyor, ama faiz değişmeyecekPiyasada güven sıkıntısı var, döviz kuru üzerinden Merkez’i test ediyor, ama faiz değişmeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.