Erdoğan: Yeni ekonomi kadromuzun birinci önceliği enflasyon
Türkiye'nin tarım ihracatı ilk üç ayda 8 milyar 626 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ilk üç aylık tarımsal ihracat rakamına ulaştı. Domates ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 40 artarak 203 milyon 834 bin dolara çıktı.
Tarım sektörü ihracatı bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine yüzde 4,5’lik artışla 8 milyar 626 milyon dolar olurken, iç piyasada fiyatının hızla yükselmesi nedeniyle ihracatına üç günlük yasak getirilen domates ise aynı dönemde tam anlamıyla coştu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ilk üç aylık ihracatı, tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatının gerçekleştirildiği gösteriyor.
Tarım sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı yüzde 14 olurken, bu grupta yer alan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş meyve ve sebze, zeytin ve zeytinyağı, süs bitkileri ve mamulleri, mobilya, kağıt ve orman ürünleri dış satımı da rekora ulaştı.
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 2 milyar 944 milyon dolar, yaş meyve ve sebze 941 milyon 524 bin dolar, zeytin ve zeytinyağı 294 milyon 754 bin dolar, süs bitkileri ve mamulleri 48 milyon 452 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünlerin 1 milyar 962 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatına imza attı.
Fiyatların hızla yükselmesi nedeniyle 3 Mart’ta ihracatı yasaklanan ancak 3 gün sonra serbest bırakılan domates ise ilk üç ayda yüksek performans gösterdi. Türkiye’den ocak-mart döneminde yapılan domates ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 40 artarak 203 milyon 834 bin dolara çıktı. Domates ihracatı geçen yılın aynı döneminde 145 milyon 887 bin dolar olmuştu.
Türkiye’nin ilk üç ayda Polonya’ya 33 milyon 361 bin dolarlık domates ihraç etti. En iyi müşteri olan Polonya’yı 33 milyon 85 bin dolarla Romanya, 28 milyon 285 bin dolarla Almanya izledi.
Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, domates ihracatında ilk 3 aydaki artışın sevindirici olduğunu söyledi. 6 Şubat depremlerinin domates üreticilerini ve seralarını da olumsuz etkilediğini aktaran Yanmaz, “Depremin üzüntüsünü tüm ülke olarak birlikte yaşadık. Deprem bölgelerinde bulunan seralar ve üreticilerimiz de zarar gördü. Gıda üretiminin önemini pandemi sürecinde çok iyi bilen çiftçilerimiz kısa sürede seralarının başına geçerek üretimlerine devam etti. İhracat rakamlarının geçen yıla göre artış göstermesi hem üreticilerimiz hem de ihracatçılarımız açısından çok sevindirici bir durum. İnanıyoruz ki ihracat rakamlarımız daha da artarak devam edecek” dedi.
SERA-BİR Yönetim Kurulu Üyesi Halil Pekdemir üretimin artması için sera kuracak kişilerin düşük faizli kredilerle desteklendiğini belirterek, “Sera kurulumuz bu politika nedeniyle her geçen gün artmaktadır. Yeni yapılan seralarla ihracatımız da bir önceki seneye göre arttı, bu da sevindirici bir durum” diye konuştu.