Tarımda üretici fiyatı yüzde 58 arttı, yeni zamlar kapıda

TÜİK’e göre Ocak 2024'te tarım ürünleri üretici fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 3,85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57,85 artış yaşandı. Bu da pek çok tarım ürününde yeni zamlara işaret ediyor.

Ekonomi 16 Şubat 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ocak ayında çiftçinin en çok kazandığı ürünler hamsi, ıspanak ve muz oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2024’te tarım ürünleri üretici fiyatlarında da artış sürüyor. Verilere göre bir önceki aya göre yüzde 3,85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57,85 artış yaşandı. Yıllık artıştaki oran, 2011 yılından bu yana ocak ayları içinde görülen en yüksek üçüncü artış oldu. Bu da birçok ürünün fiyatlarının daha da artacağını gösteriyor. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Ocak 2024’te tarım ve avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde fiyat artışları yaşandı. Ana gruplarda ise tek yıllık ve çok yıllık bitkisel ürünler ile canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde fiyatlar yükseldi. Ocak ayında çiftçinin en çok kazandığı ürünler hamsi, ıspanak ve muz oldu. Hamsi fiyatı yüzde 64,15, ıspanak fiyatı yüzde 42,01, muz fiyatı da yüzde 26,11 arttı.

Zeytin, sazan, kabak zarar ettirdi

Çiftçinin en çok zarar ettiği ürünler ise zeytin, sazan ve kabak oldu. Zeytin fiyatı yüzde 13,63, sazan fiyatı yüzde 11,55, kabak fiyatı da yüzde 6,57 düştü. Yıllık bazda en fazla fiyat artışı yüzde 154,68 ile yağlı meyveler alt grubunda gerçekleşti. Bu alt grupta yer alan zeytin, Hindistan cevizi ve diğer yağlı meyveler gibi ürünlerin fiyatlarındaki artış hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz etkiledi.
Aylık bazda ise en fazla fiyat artışı yüzde 26,11 ile tropikal ve subtropikal meyveler alt grubunda görüldü. Bu alt grupta yer alan avokado, muz, hurma, incir ve diğer tropikal ve subtropikal meyveler gibi ürünlerin fiyatlarındaki artış, ithalat maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandı. TÜİK, tarım ürünleri üretici fiyatlarının, üreticilerin ürünlerini ilk defa pazara arz ettikleri andaki fiyatlarını yansıtıyor. Tarım-ÜFE, tarımsal üretimin maliyetleri ve karlılığı ile tarımsal girdi fiyatları arasındaki ilişkiyi gösteren önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.