Bankacıların Gaye Erkan yorumu: ‘En azından aynı dili konuşuyoruz’
Seçimden sonra faiz artışı ve taksit-limit sınırlaması geleceği beklentisi ticari kredi kartıyla yapılan alışverişin ilk 2 ayda yüzde 112,2 artmasına neden oldu. Ticari kredi kartlarıyla en çok eşe-dosta 12 ay taksitle otomobil ve beyaz eşya alınıyor
Seçimden sonra kredi kartlarına faiz artışı ile taksit ve limit sınırlaması geleceği beklentisi limiti yüksek ticari kredi kartlarıyla akraba ve arkadaşlar için yapılan alışverişi patlattı. Adını açıklamak istemeyen bazı kaynaklar limiti 100 milyon liraya kadar hatta üstüne kadar çıkabilen ticari kredi kartlarıyla şirketle hiçbir ilişkisi olmayan akraba ve arkadaşların otomobil, beyaz eşya ve mobilya gibi ihtiyaçlarının karşılandığını belirterek “Geçen gün bir arkadaşım akrabasının ticari kredi kartıyla 4 milyon liraya kendisine otomobil aldı” diyor. Birçok galerinin otomobil alımında 12 taksit olanağı sunması ticari kredi kartlarının cazibesini daha da artırıyor. Alışverişi neden ve kimin yaptığı konusunda sorgulama olmaması da alışkanlığın giderek yayılmasına yol açıyor.
Şu anda ticari kredi kartlarında akdi faiz oranı tıpkı bireysel kredi kartlarında olduğu gibi yüzde 3,66. Bu da yıllık bileşik faizin yüzde 53,93 olduğu yani yüzde 67,07 olan enflasyonun altında. Ayrıca şu an çekilecek ticari kredinin yıllık faizi yüzde 65’in üstünde. 16 Mart’ta aldığı kararla kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükselten Merkez Bankası kredi kartında da aynı faizi uygulamaya karar verirse yıllık bileşik faiz yüzde 79,59’a çıkacak.
Bankalararası Kart Merkezi verileri de yılın ilk iki ayında ticari kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerin tutarının geçen yılın aynı dönemine göre iki katını geçtiğini gösteriyor. 2023 Ocak-Şubat ayında yapılan alışveriş tutarı 225 milyar 280 milyon TL olurken, bu yılın ilk 2 ayında bu rakam yüzde 112,2 artışla 478 milyar 189 milyon liraya ulaştı. Geçen yılın ilk 2 ayında 76.187.443 olan işlem adedi de bu yılın aynı döneminde yüzde 25,8 artışla 95.909.832’ye çıktı.
Kredi kartlarına sınırlama beklentisi bireysel kredi kartlarıyla yapılan alışveriş tutarının da ilk 2 ayda yüzde 152,5 artmasına neden oldu. Geçen yılın ilk 2 ayında 559 milyar 893 milyon TL olan işlem tutarı bu yılın aynı döneminde 1 trilyon 414 milyar liraya yükseldi. İşlem tutarı da geçen yıla göre yüzde 31 artışla 1 milyar 152 milyondan 1 milyar 510 milyon liraya çıktı.
Bu arada son zamanlarda kuaför, kasap, şarküteri gibi küçük esnafın vergiden düşmek için kredi kartı yerine bireysel hesaplarına ödeme yapılması konusundaki taleplerine de bankalar tarafından uyarı geldi. İşletme sahibinin IBAN numarasına birçok hesaptan ödeme olduğunu fark eden birçok banka uygulamanın sona erdirilmesi uyarısı yaptı. O nedenle şu an birçok işletmede ödemeler ya nakit ya da kredi kartı üstünden yapılıyor. Ancak kredi kartında yüzde 10 komisyon farkı uygulandığı için müşteriler nakit ödemeyi tercih ediyor.