Çin ve ABD’nin en büyük sınavı: Tayvan seçimleri
ABD'de Trump'ın yeniden başkan seçilmesiyle risklerin artacağından korkan Çin, yerel yönetimlerin borç sorunlarını çözmek için beş yıl için toplam 10 trilyon yuanlık (1,4 trilyon dolar) paket açıkladı.
ABD’de Donald Trump’ın yeniden seçilmesiyle ek gümrük vergileri ve yeni tarifelerin gelme olasılığı nedeniyle ekonomisine yönelik risklerin artması üzerine Çin önlemlerini hızlandırmış görünüyor. Çin yerel yönetimlerin borç sorunlarını çözmek için toplam 10 trilyon yuan (1,4 trilyon dolar) tutarında beş yıllık bir paket açıklarken, gelecek yıl daha fazla ekonomik desteğin geleceğinin sinyalini verdi. Ancak borç takas programı, birçok yatırımcının daha fazla doğrudan mali destek beklentilerinin gerisinde kaldı. Parlamentonun beş günlük toplantısını tamamlamasının ardından Pekin’in daha fazla teşvik açıklaması bekleniyordu.
Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an, merkezi hükümetin gizli borç sorunlarının üstesinden gelmek için yerel yönetimlere 6 trilyon yuan (840 milyar dolar) daha tahsis edileceğini açıkladı. Fo’an programın bu yıl yürürlüğe gireceğini ve 2026 yılı sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Bu da yılda yaklaşık 2 trilyon yuan anlamına geliyor. Lan, bu yıldan itibaren merkezi yetkililerin beş yıl boyunca toplam 4 trilyon yuan olmak üzere yılda 800 milyar yuan yerel yönetim özel tahvili ihraç edeceğini de sözlerine ekledi. Lan, bu politikaların gizli borcu 2028 yılına kadar 14.3 trilyon yuandan 2.3 trilyon yuana düşüreceğini belirtti.
Çin ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,6 oranında büyüme yaşamıştı. Bu oran geçen yılın mart ayından bu yana en düşük büyüme rakamını ifade etti. Yüzde 4,6 oranındaki büyüme rakamının açıklanmasının ardından, Pekin yönetiminin ekonomiye yönelik canlandırma önlemlerinin yıl sonu için yüzde 5 seviyesinde olan büyüme beklentisini tutturmaya yetmeyeceği endişeleri doğmuştu. Bu da yetkilileri faiz indirimlerini, hisse senedi ve emlak piyasalarına yönelik destekler gibi daha destekleyici politikalar uygulamaya zorlamıştı.