Tüketici güven endeksi kasımda da arttı ancak iyimserliğe daha var

Seçim sonrası hızlı bir şekilde düşen tüketici güven endeksi yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararlar sonrası 3 aydan beri yükseliyor. Kasımda yüzde 1,1 artarak 75,5'e yükselen endeksin hala 100'den küçük olması ise kötümser duruma işaret ediyor.

Ekonomi 22 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise ekimde 93,2 iken kasımda yüzde 0,6 düşüşle 92,6'ya geriledi.

Seçim sonrası hızlı bir düşüş gösteren tüketici güven endeksi yeni ekonomi yönetiminin aldığı başarılı kararlarla birlikte eylülden bu yana yükselmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı kasım ayı verilerine göre, TÜİK ve Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen “Tüketici Eğilim Anketi” sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, kasımda geçen aya kıyasla yüzde 1,1 arttı ve kasımda 75,5 olarak kayıtlara geçti. Ancak endeksin 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. Endeks 100’den büyük olursa tablo iyimserliğe dönüyor. Endeks ekim ayında da yüzde 4,4’lük artışla 74,6’ya yükselmişti.

Tüketici güveni toparlanıyor ancak seçim öncesinin 'iyimserliğine' daha yol varTüketici güveni toparlanıyor ancak seçim öncesinin ‘iyimserliğine’ daha yol var

Dayanıklı tüketim mallarına harcama düşüşe geçti

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi, aylık bazda yüzde 2,7 artışla 61,3 oldu. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi, ekimde 72,6 iken bu ay yüzde 2,6 artışla 74,5 olarak hesaplandı.
Ekimde 72,9 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi, yüzde 0,6 artışla bu ay 73,4’e çıktı.
Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise ekimde 93,2 iken kasımda yüzde 0,6 düşüşle 92,6’ya geriledi.

Zam sağanağı hız kesti, tüketicinin güveni arttı ama 'iyimserliğe' daha çok varZam sağanağı hız kesti, tüketicinin güveni arttı ama ‘iyimserliğe’ daha çok var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.