Turizm bu yıl erken hareketleniyor; otel, karavan, çadır talebi arttı

Nevruz, Paskalya ve Ramazan Bayramı tatilinin dokuz güne çıkarılması yaklaşan yaz sezonu öncesinde Antalya’da otel doluluklarını yüzde 90’a çıkarırken kamp yerlerinde hazırlıklar hızlandı. Çadır ve karavanlara talep arttı.

Ekonomi 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Nevruz, Paskalya ve 9 günlük bayram tatili turizmi hareketlendirdi.

Nevruz, Paskalya ve dokuz günlük bayram tatili turizmi hareketlendirdi. Paskalya ve Nevruz dolayısıyla Antalya’da açık olan otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 90’a çıkarken çadır ve karavanlara da talep arttı. OSTİM’de çadır üreten firmanın işletmecisi Serkan Yazıcı yaz sezonu öncesi çadır ve karavanlara oluşan taleple ilgili konuştu. Otelleri tercih etmeyip doğayla iç içe, bütçesine daha uygun tatil yapmak isteyenlerin ilgisinin çadırlara yöneldiğini söyleyen Yazıcı “Bayram tatilinin dokuz güne çıkarılmasıyla bu süreyi çadır kampında geçirmek isteyenlerden yoğun talep alıyoruz” dedi. Yaz aylarının yaklaştığına dikkati çeken Yazıcı şu an şişme kamp çadırlarının daha popüler olduğunu, insanların genellikle küçük çadırlarda konaklamayı tercih ettiğini söyledi. Yazıcı sadece tatilcilerin değil doğada kamp yapmak isteyenlerin de çadıra yoğun talebi olduğunu dile getirdi. Bunların dışında acil hizmetler için de çadır ürettikleri bilgisini veren Yazıcı bu alanda da talep artışı olduğunu ifade etti.

Talep geçen yıla göre arttı

İzmir’in Menderes ilçesinde bir çadır kampı alanında işletme müdürü olan Uğur Burhan da Ramazan Bayramı tatili nedeniyle konaklama hizmetlerine şahsen ve telefonla rezervasyon yaptırmak isteyenlerin geçmişe nazaran arttığını söyledi. Bayram için daha çok kapalı konaklama alanı ve karavan hizmeti için talep geldiğini belirten Burhan çadırda konaklamak isteyenlerin de özellikle yaz sezonunu tercih ettiğini anlattı. Burhan sezonluk karavan hizmeti almak isteyenlerin sayısının da epeyce arttığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Geçen yıla göre talepte artış var. Kamp alanında aynı anda ortalama 60-70 karavan misafir alabiliyoruz. Böylece günde ortalama 250 kişiyi misafir etmiş oluyoruz. Çadır kapasitemiz aynı anda 350-400, kişi sayısı ortalama 700-800 civarında olup yazın tam kapasite hizmet verilmektedir.”
Günübirlik gelen misafirleri de dikkate alarak hafta içi günlük ortalama iki bin kişiye hizmet verdiklerini vurgulayan Burhan hafta sonu da bu sayının 3 bin 500 ila 4 bine çıktığı bilgisini verdi. Burhan mart sonuna kadar karavan kampı için günlük 500, çadır kampı için de günlük 350 lira ücret alındığını, yeni sezon fiyatlarının ay sonunda belirleneceğini söyledi.

İzmir’de mart sonuna kadar karavan kampı için günlük 500, çadır kampı için de günlük 350 lira ücret alınıyor.

Otel fiyatlarının yüksekliği de karavana yönlendiriyor

Karavan İmalatçıları ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Ahmet Fazlıoğlu bayram tatilinin de uzamasıyla son dönemde karavanlara talepte artış olduğunu söyledi. Özellikle Covid-19 salgını sonrası karavanların daha popüler hale geldiğine dikkati çeken Fazlıoğlu 2020 sonrasında 500’ün üstünde üretici firma kurulduğunu dile getirdi. Fazlıoğlu karavan tatilinin diğerlerine oranla daha az maliyetli olması sebebiyle tercih edildiğini anlattı. Fazlıoğlu “Maalesef turizm bölgelerimizdeki konaklama tesis fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle vatandaşların bir kısmı otel yerine karavanda konaklamayı tercih ediyor. Yakın dönemde gerçekleşen fuar organizasyonlarında, bayram tatilini de düşünerek aldığını belirten çok fazla karavan müşterisi olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Gençler de karavana ilgi göstermeye başladı

Karavan ücretlerine ilişkin de bilgi veren Fazlıoğlu şunları söyledi: “Kiralama ücretleri çekme karavanda 2 bin ila 2 bin 500 lira, motokaravanda 2 bin 500 ila 3 bin lira civarında. Parklardaki konaklama ücretleri de 700 ila 1000 lira arasında değişiyor. Karavanın daha az maliyetli olmanın yanında sınırsız konaklama alanı sağlaması konforlu ve avantajlı bir tatil seçeneği sunuyor. Bu sebeple tercih ediliyor.” Karavan sektörünün hedef kitlesinin 20’li yaşlara kadar gerilediğini, ancak ekosistemin nüfus yoğunluğuna göre pazar payının yüzde 15’lik dilimine yeni ulaştığını vurgulayan Fazlıoğlu Türkiye’deki üreticilerin dış pazarda yer edinme potansiyelinin ciddi boyutta olduğunu söyledi.

Otellere de pozitif yansıdı

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu “Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı devam ediyor. Nevruz İran, Azerbaycan, Türk cumhuriyetleri için çok önemli. Antalya hem Avrupa’da yaşayan İranlıların, Azerbaycanlıların hem de ülkelerinde yaşayan İranlı ve Azerbaycanlıların buluşma noktası oldu. Antalya’da çok güzel Nevruz dönemi geçiriyoruz. Bu hafta sonunda Avrupa’da, Paskalya tatili başladı. Bu Avrupalı turistin Antalya’yı tercih etmesini sağladı. Sonrasında Ramazan Bayramı tatili dokuz güne uzadı. Bunun erkenden açıklanması avantaj sağladı, Ramazan Bayramı için Türk misafirlerimiz rezervasyonlarını yaptırıyor” dedi. Bu sezonun hem iyi hem erken başladığına dikkati çeken Kavaloğlu “Nevruz ve Paskalyanın peşpeşe gelmesi nedeniyle açık olan otellerdeki doluluk oranları yüzde 90’ı geçti” diye konuştu. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu da otellerde ciddi hareketlilik yaşandığını, Nevruz Bayramı’nın tesislerdeki doluluğu yükselttiğini söyledi.
Avrupa’dan Paskalya dolayısıyla ciddi hareketlilik olduğunu aktaran Saatçioğlu “Uçaklar epey dolu geliyor. Avrupa’dan özellikle Antalya’ya gelen uçakların yüzde 90’ı dolmuş durumda. Bu da çok sevindirici. Sonrasında dokuz günlük Ramazan Bayramı tatili var. Orada da hareketlilik olacak. Bayram tatilinden sonra da Rusya’da bayramı olacak. Rusya’dan da ciddi rezervasyon bekliyoruz” değerlendirmesi yaptı.

Hedefte 17 milyondan fazla turist var

Saatçioğlu 15 Mayıs’a kadar yüksek dolulukla sezona başlayacaklarını, özellikle Almanya’dan genel olarak yüksek oranda erken rezervasyon aldıklarını vurguladı. Antalya’ya gelen turist sayısında bu yıl 17 milyonun üzerine çıkmayı hedeflediklerini hatırlatan Saatçioğlu “Bayramda 20 milyon kişinin Türkiye’de seyahat edeceğini düşünüyoruz. Antalya’da havalar güzel gittiği sürece çok ciddi bir rezervasyon alacağımıza inanıyorum. Otellerin şu anda yüzde 40’ı açık. Ramazan Bayramı dolayısıyla geçen seneyle karşılaştırdığımızda çok ciddi rezervasyon alıyoruz. Bölgede tüm sezona yayılan rezervasyonlarda ciddi artış gözüküyor. İç pazardan gelen yoğun talep bizi sevindirdi. Bayramda havanın güzel olduğu takdirde son dakika rezervasyonlarla otellerin dolulukları daha da yukarılara çıkacaktır” diye konuştu.

Turizmde çıta yükseldi: Bu yıl hedef 60 milyar dolar gelirTurizmde çıta yükseldi: Bu yıl hedef 60 milyar dolar gelir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.