Türk-İş asgari ücret pazarlığında 14 bin 25 liradan başlayacak

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni asgari ücrette pazarlığa başlayacakları taban rakamı açıkladı. Atalay'a göre zamlar devam ettiği için asgari ücretle üç ay idare etmek mümkün değil.

Ekonomi 3 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Türk-İş Genel Başkanı Atalay 14 bin 25 liralık açlık sınırından bir pazarlık olamayacağını söyledi.

Türkiye’nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk- İş 11 Aralık’ta başlayacak yeni asgari ücret görüşmelerinde pazarlığı, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıkladığı 14 bin 25 liradan başlatacak.

Görüşmelerde işçileri temsil edecek olan Türk-İş’in Genel Başkanı Ergün Atalay, NTV’ye yaptığı açıklamada asgari ücretin bu rakamın üzerinde olması gerektiğini söyledi. Atalay, “Zamlar devam ettiği için bırakın sene sonunu çıkarmayı insan 3 ay bu ücretle idare edemiyor.” dedi.

Yoksulluk sınırı dört asgari ücreti aştıYoksulluk sınırı dört asgari ücreti aştı

“Açlık sınırından bir pazarlık olmaz” diyen Ergün Atalay, bu sınırın üzerinden bir pazarlık olacağını kaydetti. Atalay’ın açıklaması, Türk-İş’in zammı 11 bin 402 lira olan asgari ücretin üzerine yüzde 23’lük artışı koyup konuşmaya başlayacağı anlamına geliyor.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da 2024 zammı için tek işçinin değil, 4 kişilik bir ailenin masrafının hesaplanması gerektiğini dile getirdi. Arslan, “Yüksek enflasyon ve refah payı, milli gelirden kaybettiklerimizin ilave edildiği büyüme hızının da yansıtıldığı 4 kişilik bir işçi ailesinin asgari ihtiyaçlarını sağlayacak bir asgari ücret bizim için yeterli.” diye konuştu.

Erdoğan noktayı koydu: Asgari ücrete yılda tek zamErdoğan noktayı koydu: Asgari ücrete yılda tek zam

 Bu yıl tek zam olacak

Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Balkanı Vedat Işıkhan son iki senenin aksine, önümüzdeki yıl asgari ücrete tek zam yapılacağı mesajını vermişlerdi. Mevcutta 11 bin 402 lira olan asgari ücrete zam, aralık ayı sonuna kadar yapılacak en fazla dört toplantıyla netleşecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.