Türkbank satışı mahkemeye gidiyor

Türkbank Munzam Vakfı, yüzde 5.65 oranında hissedarı olduğunu iddia ettiği bankanın ucuza satıldığı iddiasıyla TMSF’ye (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) protesto çekti. Vakıf ucuza satış nedeniyle hem kamunun, hem de üyelerinin önemli miktarda zarara uğrayacağını ifade ediyor.

Ekonomi 2 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) 455 milyon liraya İhracatı Geliştirme (İGE) A.Ş’ye satmak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Rekabet Kurulundan onay beklediği Türkbank’ta işler karışıyor.

Türk Ticaret Bankası Munzam Sosyal Güvenlik Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı, ihalenin iptali istemiyle TMSF yönetimi ile ihale komisyonuna protesto çekti. Protesto metninde Türkbank’ın 455 milyon liraya satılması halinde hem kamunun hem de satıştan yüzde 5.65 pay alacak olan vakıf üyelerinin zarara uğrayacağı öne sürüldü.

Muhammen bedel 70 milyon dolardı

TMSF’nin protestoya olumsuz yanıt vermesi durumunda vakfın satışın iptali için dava açması bekleniyor. Protesto metninde, Türkbank’ın ihalesinin şeffaf olmaması, katılımcıların yarıdan fazlasının ihaleye dahi alınmaması gibi olağan dışı durumlar yaşandığı belirtilirken banka için belirlenen muhammen bedelin bankanın gerçek değerinin 5’te 1’i olduğu ifade edildi. Metinde, menkul ve gayrimenkuller ile lisans değerlerine sahip Türkbank’a faaliyet izni olmamasına rağmen 2013 yılında bir bağımsız denetim şirketi tarafından 70 milyon dolar muhammen değer biçildiği, TMSF’nin ihale öncesi belirlediği değerin ise 20 milyon doların altında kaldığı belirtildi.

Gelirin yüzde 5.65’i Vakfa ödenecek

Protesto metninde, 2013 yılında imzalanan sözleşmeyle munzam vakfın Türkbank’taki yüzde 5.65 hissenin TMSF’ye devredildiği, bankanın satılmasının ardından elde edilecek gelirden yüzde 5.65’lik kısmın munzam vakfa ödeneceği bildirildi. Vakıf, bu sözleşme nedeniyle Türkbank satışından menfaatleri olduğunu, bankanın değerinin altında satılmasının vakıf üyelerinin zararına yol açacağı belirtildi.

TMSF, TürkBank’ı satışa çıkardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.