Dövizle ödemede bazı yasaklar kalktı

Dövizle ödeme yasağı 6 yıl sonra gayrimenkul alım-satım ve kiralaması dışında bazı alanlar için kaldırıldı. İstisna tanınan sözleşmeler arasında 2022'den önce dolaşıma girmiş kıymetli evraklar ve faturalar ile kıymetli maden alım-satım işlemleri var.

Ekonomi 28 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
2018'de başlayan döviz krizi ile birlikte 13 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan kararla sözleşmelerin ve sözleşmelere bağlı yükümlülüklerin döviz cinsinden yapılma yasağı getirilmişti.

2018 yılındaki döviz krizinin ardından bazı sözleşmelerin ve sözleşmelere bağlı ödeme yükümlülüklerinin dövizle yerine getirilebilmesine konan kısıtlamalar kaldırıldı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de düzenleme yapıldı. Buna göre bazı konularda dövizle sözleşme yapmak ve ödemek yeniden serbest bırakıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan tebliğe göre, sözleşmeler kapsamında döviz cinsinden yerine getirilebilme istisnası tanınan sözleşmeler şöyle:

-19 Nisan 2022 tarihli tebliğin yürürlük tarihi öncesinde dolaşıma girmiş olan döviz cinsinden kıymetli evraklar

-19 Nisan 2022 tarihinden önce düzenlenmiş faturalar

-Borsada döviz cinsinden gerçekleştirilen kıymetli maden alım-satım işlemleri

-Dış ticaret sermaye şirketleri üzerinden gerçekleştirilecek ihracatlar

-Antrepolar ve geçici depolama alanlarının ödeme yükümlülükleri

-Serbest ticaret bölgesinde faaliyet gösteren firmaların mal teslimi

Yasak döviz krizinin ardından gelmişti

Türkiye’de 2018’de başlayan döviz krizi ile birlikte 13 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan kararla döviz cinsinden sözleşme yapma ve sözleşmelere bağlı yükümlülükleri dövizle yerine getirme yasağı gelmişti.

19 Nisan 2022 tarihinden itibaren ise menkul mal bedellerinin de TL cinsinden ödenmesi ve tahsili zorunlu hale getirilmişti.

Bu kararlarla birlikte yurtiçinde yer alan gayrimenkullerin (konut ve çatılı işyeri dahil) satış ve kiralama sözleşmeleri, taşıt satış ve kiralama sözleşmeleri, leasing sözleşmeleri, iş sözleşmeleri, hizmet sözleşmeleri, eser sözleşmeleri gibi sözleşmelerin döviz cinsinden veya dövize endeksli yapılması kısıtlanmıştı.

Dövizle alım garantisi verilen enerji santrallerinin maliyeti ikiye katlandıDövizle alım garantisi verilen enerji santrallerinin maliyeti ikiye katlandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.