Miçotakis’in aklı Türkiye’de: Sorunları çözemeyebiliriz, savunma yatırımlarını bu yüzden artırıyoruz
Mastercard Ekonomi Enstitüsü'nün (MEI) raporuna göre 2024'te küresel ekonomide enflasyon düşecek, büyüme artacak. Türkiye ekonomisinin büyümesinde itici güç turizm olacak ve Türkiye Avrupalıların tatil destinasyonu olmaya devam edecek.
Mastercard Ekonomi Enstitüsü (MEI) küresel ekonomiye ilişkin 2024 yılı öngörülerini hazırladığı bir raporla paylaştı. Raporda 2024 yılında tüketiciler ve şirketlerin harcama ve yatırımlar konusunda zaman zaman zor kararlarla karşıya karşıya kalabilecekleri vurgulanıyor. Buna karşın küresel olarak çoğu ekonomide enflasyon baskılarının hafiflemeye başlayacağı belirtilerek ılımlı enflasyon, istikrarlı reel ekonomik büyüme ve çeşitli bölgesel dinamikler sayesinde tüketici güveninin güçlenmesi öngörülüyor. Rapora göre Türkiye ekonomisinin 2024’teki itici gücü turizm sektörü olacak.
Mastercard Ekonomi Enstitüsü tarafından hazırlanan rapora göre 2024 yılında küresel enflasyonun (Tüketici Fiyat Endeksi) 2023 yılındaki yüzde 6,0 seviyesinden yüzde 4,9’a gerilemesi bekleniyor. Enflasyon daha düşük olsa da pandemi öncesi trend olan yüzde 2,7’nin üzerinde gerçekleşeceği reel küresel GSYH büyümesinin ise yüzde 2,9 ile bir önceki yılın yüzde 3’lük oranın altında kalacağı ifade ediliyor.
Tüketicilerin işgücü piyasasındaki güçlenme sayesinde harcama yapmaya devam etmesi ve ücretlerin fiyatlardan daha fazla artması nedeniyle satın alma gücünün artması bekleniyor. Mastercard Ekonomi Enstitüsü, tüm bu gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda para politikasında kısmi bir normalleşmeye gidilebileceğini belirtiyor. Rapora göre bu da tüketicilerin ve şirketlerin borçlanma maliyetlerinin yükseldiği bir ortamda harcamalarını ve yatırımlarını nasıl önceliklendirecekleri konusunda dikkatli olacağı anlamına geliyor.
Tüketiciler 2024’te tedarik zincirindeki son gelişmelerin etkisiyle satın alma zamanlaması ve iade sıklığı üzerinde daha fazla kontrole sahip olacak. MEI ülkeler arasında farklılıklar olmakla birlikte e- ticaret işlemlerindeki getiri oranlarının yüz yüze işlemlere göre daha yüksek olduğunu tespit etti.
Rapora göre pandemi dünya çapında e-ticaret penetrasyonunu hızlandırmış olmakla birlikte tüketiciler hâlâ mağazadan alışverişe değer veriyor ve bu oran sektörlere göre değişiyor.
Mastercard’ın yayınladığı 2023’ün ilk dokuz aylık harcama verilerine göre yabancı turistlerin kartla yaptığı harcamalar bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 artarken turist sayısındaki artışa bağlı olarak işlem yapan kart sayısında yüzde 25 artış görülmüştü. Türkiye, Mısır, Tunus ve BAE 2022’ye göre Avrupalılar için en hızlı büyüyen ilk 10 destinasyon arasında yer alırken aynı dönemde İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan’a yönelik rezervasyonlar azalmıştı. Mastercard Ekonomi Enstitüsü en çok seyahat eden grup olan orta sınıf Avrupalıların mortgage ödemelerine öncelik vermek zorunda kalması nedeniyle bu eğilimin 2024 yılında hızlanmasını bekliyor. Raporda Türkiye ve Mısır’ın, yaz tatillerini Güney Avrupa’da yapmayı tercih etmeyen Avrupalılar için daha uygun maliyetli destinasyonlar olarak öne çıkması öngörülüyor.