Türkiye emekli maaşı ve sosyal korumada Avrupa’nın sonlarında

36 Avrupa ülkesi arasında emekli, yaşlı ve dul-yetim maaşları gibi harcamalarda GSYH'den en yüksek payı İtalya alırken, Türkiye ise sondan ikinci oldu. Türkiye sosyal koruma harcamalarında ise ülkeler listesinin sonunda yer aldı.

Ekonomi 30 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Emeklilerin GSYH’den aldığı pay açısından İrlanda sonuncu olurken, Türkiye yüzde 6,1 ile sondan ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’de yaşlı nüfusun ve emeklilerin sayısı artarken GSYH’den (milli gelir) aldıkları pay ise azalıyor. Euronews’te yer alan habere göre 36 Avrupa ülkesi arasında söz konusu harcamaların GSYH’ye oranı en yüksek ülke yüzde 17,2 ile İtalya olurken Yunanistan yüzde 16.6’lık payla ikinci, Avusturya yüzde 15.4’lük payla üçüncü oldu. Emeklilerin GSYH’den en düşük pay aldığı ülke ise yüzde 4 ile İrlanda olarak kayıtlara geçerken Türkiye yüzde 6,1 ile listede sondan ikinci sırada yer aldı.

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı 49,25'e yükseltildi, memuru yakaladıSSK ve Bağ-Kur emekli zammı 49,25’e yükseltildi, memuru yakaladı

Sosyal koruma harcamalarında Fransa ilk sırada

Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) göre sosyal koruma başta yaşlılık olmak üzere sağlık hizmetleri ve gelir güvencesine erişim, işsizlik, hastalık, maluliyet, işyerinde yaralanma, çocuklu aileler için doğum veya haneye temel geliri sağlayan kişinin kaybedilmesi hallerini kapsıyor. TÜİK ise sosyal korumayı hastalık/sağlık bakımı, engellilik, yaşlılık, dul/yetim, aile/çocuk, işsizlik, konut, sosyal dışlanma gibi sekiz başlık altında ele alıyor.

Eurostat verilerine göre 2021 yılında Türkiye’de sosyal koruma harcamalarının GSYH’ye oranı yüzde 10,7 oldu. Türkiye bu oranla 36 Avrupa ülkesi içinde son sırada yer aldı. Sosyal koruma harcamalarının GSYH’ye oranı AB’de ise yüzde 28,7. Bu alanda zirvede yüzde 33,4 ile Fransa yer alıyor. Ardından Avusturya (yüzde 32,3), İtalya (yüzde 30,7) ve Almanya ile Finlandiya (yüzde 30,6) geliyor. Son sıradaki Türkiye’nin hemen üstünde Arnavutluk (yüzde 12,8) ve İrlanda (yüzde 13,2) bulunuyor.

Emeklinin zam farkı şubatın ilk haftasında ödenecekEmeklinin zam farkı şubatın ilk haftasında ödenecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.